Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Öksürük şurubunun sadece bir cam şişesinin maliyeti 13-14 liraları bulmuş durumda. Dolayısıyla 30, 40, 50 liralara artık bir öksürük şurubunun satılması olanaklı görünmüyor. Vatandaş zor durumda kalıyor tedavisini tamamlayamadığı için" dedi.

Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu, eczanelerin öksürük şurubu bulmakta bile sorun yaşadığını aktardı. Ciravoğlu, bir yılda öksürük şurubuna yüzde 52 zam yapıldığını kaydetti. Ciravoğlu, şunları söyledi:

"Mevsim nedeniyle ve havaların da dengesiz gitmesi sonucu üst solunum enfeksiyonları ve boğaz enfeksiyonları artmış durumda. Halktan çok sayıda başvuru ve reçete geliyor, bu konuda. Ancak ilaçların karşılanmasında sorunlar yaşanmakta. Eczanelerimizde öksürük şurupları başta olmak üzere birçok ilaçtaki yokluklar hala devam etmekte. İlaçların euro bazında fiyatları kararname uyarınca bir miktar düzenlenmesine rağmen burada piyasadaki gerçek enflasyonun çok altında bir veri ile bu düzenleme yapıldığı için sanıyorum, firmalara yetmiyor. Maliyeti kurtarmadığı için de birçok firma üretimi kısmış ya da tamamen durdurmuş durumda.

Eczaneler talep edilen ilaçlar 10, 20, 30 adet istendiğinde 1-2 adet tevzi şeklinde gelebiliyor. Örneğin bir öksürük şurubunu baz alırsak 1 yıl önceki fiyatına göre şu an itibariyle yüzde 52 oranında zam almış durumda fakat piyasadaki gerçek enflasyon ve maliyetler bunun çok çok ötesinde olduğu için burada konunun tıkandığını düşünüyorum. Bütün giderler Euro bazında maliyet giderleri çok ciddi boyutta artmış durumda.

Genel ekonomiden kaynaklanan konular. Örneğin öksürük şurubunun sadece bir cam şişesinin maliyeti 13-14 liraları bulmuş durumda. Dolayısıyla 30, 40, 50 liralara artık bir öksürük şurubunun satılması olanaklı görünmüyor. Vatandaş zor durumda kalıyor, tedavisini tamamlayamadığı için. Eczacılar daha da zor durumda çünkü bu sıkıntıyı vatandaşa eczacılar açıklamak zorunda. Çaresiz durumda mağdur vatandaşın derdine derman olmaya çalışıyoruz. Açıklamaya çalışıyoruz konuyu, mutlaka ilaç sanayi ile Sağlık Bakanlığı’nın tekrar bir araya gelip maliyet ve fiyatları gözden geçirip acilen güncellemesi gerekiyor. Piyasadaki gidişatın gösterdiği tablo bu."