Edirne’de artan maliyetler nedeniyle bazı işletmeler, yetkili odaların 75 lira olarak belirlediği tava ciğer ve köfte fiyatını 90 liraya çıkardı. Bazı işletmelerin odaların tarifesine bağlı kalması nedeniyle kentte çifte fiyat uygulaması ortaya çıktı.

Duruma tepki gösteren Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz şunları söyledi:

"Bize henüz gelen bir zam talebi yok. Esnaf tarifenin üzerinde satış yapamaz. Yapıyorsa da denetlenir, yetkililer gereğini yapar. Satıyorsa sonuçlarına katlanmak zorundadır. Fahiş fiyat artırımı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na kadar gidebilir bu iş. Olmaması lazım. Çift fiyat var. Esnafın kendi belirlediği, her yerde aynı tarife var çünkü tarifeyi veren iki kurum var. Ticaret Odası'na kayıtlı olanlara Ticaret Odası, Esnaf Odası’na kayıtlı olan esnaflara da Esnaf Odası. Ticaret Odası’yla da görüştüm. Henüz Ticaret Odası'nın vermiş olduğu zam orta yerde yok. Tarife yok. Tarifesiz satış.

"ZAM VERİLECEK KONJONKTÜR DE YOK ORTADA"

Bunun denetlemesini belediye yapabilir. İl ticaret de yapabilir. Bağlı bulunduğu odalar da yapar. Çağrım esnafa, tarifeye uysunlar. Bana göre şu anda zam verilecek konjonktür de yok ortada. Aşağı yukarı 2-2 buçuk aydır fiyatlar stabil gidiyor. Önce bir yılbaşını görelim. Yılbaşına da bir şey kalmadı. Aralık ayının ortasına doğru zaten Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti de belirleyecek. Bu fiyatlar nereye evrilecek? Mutlaka azalır ama şimdi Edirne ayrı bir kent. Edirne’de ben işlerin düşeceğini ben düşünmüyorum. Niye dersen? Edirne halkı çok fazla alışveriş yapmıyor esnaftan. Yapan Bulgarlar. Onun için Edirne’yi fiyatların yükselmesi çok fazla etkilemez. Ama ilçeleri etkiler.”

"SAĞ DUYULU OLMAK ZORUNDAYIZ"

Köfte ve tava ciğer salonu işletmecisi Kemal İmrak, zam istemediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Uygun değil. Bu bizim gibi küçük esnaf için kayıp. Zam geliyor tamam ama kaynayan çorbada bizim de payımız olsun. Biz de biraz cefakarlık yapalım. Ben daha önce oda yönetiminde bulunduğum zaman da söylüyordum. Bazı arkadaşlarımız kızdılar bile ama ne zaman bir zam muhabbeti yapıldığı zaman muhakkak ki ete, kıymaya ve ciğere zam geliyor. Biz tarife almadan önce zam geliyor. Ondan sonra biz onlara yetişemiyoruz, onları kovalamaya başlıyoruz. Fiyatlar buraya geliyor. 85-95 liraya piyasada satıldığını duyuyoruz. Fakat yanlış, satılmaması gerekir. Bu ciğere sahip çıkmamız lazım. Tamam 'her şeye zam geliyor' diyeceksin, ama biraz sağduyulu olmak zorundayız."

Görüntü Dökümü

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz

Köfte ve Tava ciğer salonu işletmecisi Kemal İmrak

Tava ciğer ve köfte detayları