Haber: Gizem Görür Serçe

14 Mayıs 2023 Pazar günü, sabahın erken saatlerinde sandıklara yoğun katılımın görüldüğü illerden biri de Edirne’ydi. Edirne’de seçmenin yüzde 90.31’i sandık başına giderek oy kullandı. 289 bin 258 oyun kullanıldığı Edirne’de, seçmenin yüzde 63,46’sının oyunu Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 32,11’inin oyunu Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 3,84’ünün oyunu Sinan Oğan ve yüzde 0,59’unun oyunu Muharrem İnce aldı. Ülkemiz genelinde yeterli oy oranına ulaşılmaması nedeniyle seçim 2. tura kaldı. Seçmen bir kez daha düşünerek 28 Mayıs’ta sandığa gidecek.

Edirne’de Milletvekili seçimlerinde birinci parti CHP oldu. CHP 112 bin 375, AK Parti 65 bin 70, İYİ Parti 59 bin 237, MHP 21 bin 435, YSP 5 bin 12, Zafer Partisi 4 bin 255, TİP 2 bin 948, Yeniden Refah 1.883, Adalet Partisi 718, Büyük Birlik Partisi 666, Sol Parti 418 oy aldı.

 

CHP VE AKP’NİN OYLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI, İYİ PARTİ VE MHP’NİN OYLARI İSE YÜKSELDİ

Milletvekili seçimlerinde, 2018’de  yüzde 45 oy alan CHP, 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 6 oy azalışla, yüzde 39’a düştü. 2018 seçimlerinde yüzde 28 oy alan AK Parti, 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 5 oy azalışla yüzde 23’e düştü. CHP ve AK Parti’nin oylarında düşüş yaşanırken ,İYİ Parti ve MHP’nin oylarında artış yaşandı. 2018 seçimlerinde yüzde 15 oy alan İYİ Parti, 14 Mayıs seçimlerinde, yüzde 6 oy artışla yüzde 21’e yükseldi. 2018 seçimlerinde yüzde 5 oy alan MHP, yüzde 2 artışla yüzde 7’ye ulaştı. CHP’de yüzde 6 düşüş yaşanırken, İYİ Parti’de yüzde 6 artış yaşandı. AK Parti’de yüzde 5 azalış olurken, MHP’de yüzde 2 artış yaşandı.

 

PARTİLERİN VEKİL ORANLARI AYNI KALDI

Genel olarak baktığımızda, CHP ve AK Parti’nin oylarında azalma yaşandığı ancak MHP ve İYİ Parti’nin oylarında artış yaşandığı görüldü. Keşan ilçesinde yaşanan oy geçişleri en dikkat çeken bölge oldu. AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın yaşadığı ilçede AK Parti’nin oylarında ciddi oranda düşüş yaşanırken, MHP’nin oylarında ise ciddi oranda artış yaşandı. Aynı şekilde İpsala ilçesinde de AK Parti’nin oylarında ciddi oranda düşüş MHP’nin oylarında ise ciddi oranda artış yaşandı. Uzunköprü’de ise durum daha farklıydı. CHP’nin oylarında ciddi düşüş yaşanırken İYİ Parti’nin 1. Sıra adayı Mehmet Akalın’ın yaşadığı ve Milletvekili seçildiği Uzunköprü’de İYİ Parti’nin oyları ciddi oranda arttı. Her ne kadar oy oranlarında değişiklik yaşansa da Edirne’nin çıkardığı milletvekili ve partilerinde herhangi bir sayı değişikliği olmadı.

Edirne’den 28. Dönem için seçilen milletvekilleri isim ve partileri ise şu şekilde:

Ediz Ün – CHP,

Baran Yazgan – CHP,  

Fatma Aksal – AKP,

Mehmet Akalın – İYİ Parti

WhatsApp Image 2023-05-26 at 00.20.53

 

“Bu ülkeyi fabrika ayarlarına döndüreceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi 27.Dönem Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri sonrasında Edirne’nin güncel siyasi durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gaytancıoğlu, Edirne’nin 1.turda olduğu gibi 2.turda da büyük bir farkla “Kemal Kılıçdaroğlu” diyeceğini belirtirken, aynı zamanda işini gücünü ayarlayıp sandığa gidemeyen yurttaşların, bu defa kesinlikle oylarını kullanmaya kararlı olduklarını belirtti. Aynı zamanda Edirne ile ilgili bir kaygısının da olmadığını belirtti. Gaytancıoğlu, artık şikayet etmek yerine gereğinin yapılması gerektiğini dile getirdi.

 

“Edirne’de işini gücünü ayarlayamayıp sandığa gitmeyenler de oldu, şimdi onlar da katılacak”

Seçim çalışmaları kapsamında Şanlıurfa’da görevli olduğunu, Cuma günü de sandık güvenliği sebebi ile Gümüşhane’ye geçeceğini belirten Gaytancıoğlu, “Şanlıurfa’dayım. Cuma günü de sandık güvenliği ile alakalı olarak Gümüşhane’ye geçeceğim. Edirne Halkı 1.turda çok büyük bir farkla ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ dedi, 2.turda da yine ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ diyecek. Bunu bilerek söylüyoruz. Edirne’de işini gücünü ayarlayamayıp sandığa gitmeyenler de oldu, şimdi daha büyük bir hırsla gideceklerini söylüyorlar. Hatalı bir şekilde Cumhur İttifakı’na oy verenler de oldu, 2. turda bunların da olmayacağını, daha dikkatli bir şekilde düşünüleceğine eminim. Halkımızın sağ duyulu davranacağını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu 13.Cumhurbaşkanı yapacağını diliyorum ve biliyorum. Millet İttifak’ı Edirne’de de ülke genelinde de oylarını artıracak.” dedi.

“Ekonominin bu hale gelmesinden sonra, kimse mevcut hükümeti dikkate almıyor.”

Bu ülkede yaşayan tek bir insanı bile ötekileştirmeden siyaset yaptıklarını belirterek açıklamasına devam eden Okan Gaytancıoğlu, “Bugün yelpazenin tüm renkleri ile buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ümit Özdağ da kararını bizden yana verdi ve Millet İttifak’ımıza katılma kararı aldı. Bu ülkede yaşayan tek bir insanı bile ötekileştirmeden, en temel birleşme noktalarını dikkate alarak, ‘hak, hukuk, adalet’ anlayışı üzerinden siyaset yaptığımız için, kazanacağız. Ekonominin gidişatını kabullenmediğimiz için kazanacağız. Artık ekonominin de bu hale gelmesinden sonra, kimse mevcut hükümeti dikkate almıyor.” şeklinde konuştu.

 

“Çamur atanlara ‘sahtekar’ denir ‘iftiracı’ denir”

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın montaj videolarını kabul ettiği açıklaması ile ilgili de yorum yapan Gaytancıoğlu, değerlendirmesine şöyle devam etti:“Montaj video ile ilgili ise söyleyeceklerim kısacık. Bir siyasi parti neden böyle yalana dolana ihtiyaç duyar? Birilerini kandırmak için. Bunu yapanlara ne denir? Dünyanın her yerinde, ‘sahtekar’ denir, ‘yalancı’ denir. Çamur atanlara ‘iftiracı’ denir. Bize de seçim çalışmalarında sık sık, terör örgütü ile beraber olup olmadığımızı soruyorlar. CHP bu ülkeyi kuran bir parti, terör örgütü ile ne gibi bir alakası olabilir? Terörle mücadeleyi amaç edinmiş bir parti. Terör örgütleri ile müzakereyi kimlerin ettiğini, insanlar yakın bir tarihe bakıp görebilir. Biraz dikkatli bakılırsa çadır mahkemelerini kimlerin kurduğunu herkes net bir şekilde görebilir. Önemli değil.”

 

“Artık şikayet etmek yerine gereğini yapmalıyız”

Gaytancıoğlu son olarak  sandığa küsen seçmenlere seslendi ve değerlendirmesini şöyle sonlandırdı: “Bizler Pazar günü bu ipi göğüsleyeceğiz ve bu ülkeyi yeniden fabrika ayarlarına, kurucu ayarlarına döndüreceğiz. Sandığa kimsenin küsmemesi lazım. İster mevcut iktidara oy verilsin, ister değişime oy verilsin. Ama oy verilmesi gerekir. Bu ülkeyi 21 yıldır Recep Tayyip Erdoğan yönetiyor. Mevcut durum ortada. Artık şikayet etmek yerine gereğini yapmalıyız.”

 

WhatsApp Image 2023-05-26 at 00.20.52 

“Bu ülkede değişim isteyenlerin oranı, iktidarı beğenenlerin oranından yüksek”

14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde, CHP 28.Dönem Edirne Milletvekili olmaya hak kazanan Ediz Ün ise, yaptığı açıklamada, “Bu ülkede değişim isteyenlerin oranı, mevcut iktidarı beğenenlerin oranından daha yüksek. Maç sıfır sıfır başladı, aldığımız izlenimler de kazanacağımız yönünde. Edirne’yi özel olarak değerlendirmemiz gerekirse, yüzde 75’e yakın Kemal Kılıçdaroğlu’na oy çıkacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

 

“Edirne seçmeni sahte montaj videolara, belgelere asla itibar etmez”

Ün, montaj videolara Edirne halkının tepkisinin nasıl olduğu ile ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: “Edirne seçmeni sahte montaj videolara, belgelere asla itibar etmez. Bugüne kadar Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne Hizbullah ile, ne PKK ile, ne de FETÖ ile aynı masada oturduğu bir kare ortaya çıkmamıştır. Montaj olduğunu da kabul ettiler. Kendilerinin işledikleri suçu bize yüklemeye çalışıyorlar. Edirne’miz de bu çirkin propogandalara cevabını Pazar günü sandıkta verecektir.”

“Mecliste Hizbullah’ın temsilcilerinin olduğunu gören halk çabuk toparlandı”

Ediz Ün, bazı Edirne’lilerin seçim sonuçlarına üzüldüğünü ve sandığa gitmenin anlamı olmadığını düşünmeleri ile ilgili de şunları söyleyerek sözlerini tamamladı: “İlk gün ben de üzüldüm. Herkes hayal kırıklığı yaşadı. ‘Sandığa gitmem’ diyenler Edirne’de de oldu. Fakat mecliste Hizbullah’ın temsilcilerinin olduğunu gören halk çabuk toparlandı. Büyük fotoğrafI gördü. Edirne, daha büyük bir hırsla ve daha büyük bir katılımla sandığa gitme kararı aldı.”

Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu