Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Karaağaç ve Altınyazı köyünde ceviz üreticilerinin sorunlarını dinledi. Karaağaç köyü halkı, ceviz sulamasında kullanılacak barajın uzun süredir tamamlanmadığını söyledi.

"BİR AN ÖNCE ÜRETİCİNİN YANINDA OLALIM"

Çiftçinin üretime devam etmesi için desteklenmesi gerektiğini kaydeden Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

"Altınyazı Barajı var burada. Üreticilerimiz ceviz işiyle de uğraşıyorlar. Ceviz, bir gelir getirici ürün. Türkiye, ceviz ithalatı yapıyor. Üreticilerimiz cevizden para kazanmak istiyorlar ama bu barajdan su alamıyorlar. Taşıma suyla değirmen dönüyor…. İpsala Karaağaç köyü, Türkiye’de örnek gösteriliyor. Daha geçen gün buraya bir heyet geldi. ‘Bakın’ dediler, 'nasıl köyde kalıyor, ceviz ekiyor'. Bin dekar, orman arazisinden bozulma bir yer verildi, 2/B arazisi. Orasını köylü kendi çabalarıyla cevize döndürdü. Sonra bin dekar da tapulu yerini cevize döndürdü ama cevizleri taşıma suyla suluyor. Tankere suyu dolduruyor, cevizleri suluyor. Şimdi bir de aynı köyde bir baraj var ama baraj yapılmamış. Neden? Baraj olsa siz daha ceviz diker misiniz? Bir an önce üreticinin yanında olalım... Burada baraj bittiği takdirde bu köy daha da fazla üretecek ve diğer köylere de örnek olacak bu."

"5 MİLYON HARCAMAK BAYAĞI KÜLFET"

Altınyazı köyünden Timur Ergin, "Buradan Devlet Su İşleri, su alma imkanı vermiyor. Sadece kanaldan alma imkanımız olduğunu söylediler bize. Bizim de oradan buraya su basmamız için yeni bir sistem kurup yaklaşık 108 metreye su basmamız lazım. Onun için bu da bizim maliyetleri çok fazlalaştırıyor. Yaklaşık 5 milyona (liraya) yakın sulama sistemi kurmamız lazım. 5 milyon harcamak bayağı külfet" dedi.

Karaağaç köyünde ceviz üreten Özkan Özel ise "Ödenek olmadığı için projemiz yarım kaldı. Tabii ki sulama kolay olduktan sonra her daim en karlı olan, şu anda köyümüzde ceviz görünüyor” diye konuştu.

Nail Damar da "Şu an köy, cevizden çok mutlu. Kıraç arazilere bakarak çeltik kadar değerli" dedi.

"DEVLETİMİZ BİZE ŞU BARAJI REVA GÖRÜYOR"

Üretici Birol Koç ise şunları söyledi:

"Şu baraja güvenerek, 'en fazla bir yıl ben bu işi götürürüm' dedim. ‘Ondan sonra baraj bana yetişir’, 54 dönüm daha ceviz diktim. 54 dekarı tek başıma sulama yapıyorum. Bu benim bir haftamı alıyor zaten, benim hiç boş vaktim kalmıyor ama damlama sulamam olsa, benim şu barajım yapılsa benim tüm sorunlarım ortadan kalkacak. Bizler, Karaağaç köyü olarak köy ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz ama devletimiz bize şu barajı reva görüyor. Bu barajın ihalesi yapıldı ama devlet ödenek yapmıyor şu anda. Ödenek yapmadığı için firma gelip işi yapmıyor."

Görüntü Dökümü

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu

Timur Ergin

Özkan Özel

Nail Damar

Birol Koç