Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, bugün yaptığı açıklamada, Resmî Gazete’de yayınlanan İlaç ve Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasıyla ilgili kararnameyi değerlendirdi. Kılıçcıgil, ilaç fiyat farkındaki yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Kılıçcıgil şunları söyledi:

"Bilindiği üzere ülkemiz büyük ilaç yokluğuyla karşı karşıya. Bu ilaç yokluğu halk sağlını tehdit eder duruma ulaştı. Defalarca eczacılar odaları ve Türk Eczacılar Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın konuya bir çözüm geliştirmesiyle ilgili taleplerini ilettiler. Dün Sağlık Bakanlığı’mız da açıkladı, bu sorunun farkında olduğunu, çözüme kavuşturulacağını, bir iki günde. Gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlanan İlaç ve Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasıyla ilgili kararname sonucunda ilaç fiyatlarına yaklaşık yüzde 37 oranında bir zam gerçekleşti. Bu zamla beraber ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru, 7 lira 86 kuruştan 10 lira 75 kuruşa çıkartıldı.

"KDV ORANININ ACİLEN YÜZDE 1’E İNDİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Bu ilaç fiyatları sonucunda ilaçların eczanelerde bulunabilirliğinin artmasını bekliyoruz. Bu konu 1-2 gün içinde gerçekleşecek bir konu değil. 15-20 günde ilaçların eczanelere sevkiyatının gerçekleşmesi zaman alacaktır. Ancak ilaçların eczanelerde bulunması tek gündemimiz değil. İlaçların öncelikle eczanelerde bulunması gerekiyor ama vatandaşın da bunları alabiliyor olması lazım. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlarda da vatandaşlarımızın bu artan fiyatlarla ilaca erişimde sıkıntılar yaşayacağı çok açık. Bununla birlikte biz defalarca iletmiştik. Buradan bir kez daha iletmek istiyorum. İlaç fiyatlarındaki KDV oranının acilen yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz. Gıda takviyelerinde yüzde 1 olan KDV bugün ilaçta yüzde 8. Bunun acilen indirilmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte 27 Kasım Büyük Eczacılar Mitinginde defalarca anlattığımız ilaç fiyat farklarında büyük artışlar var. Tabii ki bu ilaç zammı da ilaç fiyatlarındaki artışı körükleyecektir. Bunu da engellemek adına Sosyal Güvenlik Kurumunun eşdeğer ilaç bandındaki yüzde 5 oranının artırılarak vatandaşlarımıza ilaç fiyat farklarının azaltılmasını talep ediyoruz. İlacın ulaşılabilirliği sadece eczanenin raflarında değil vatandaşın da ilacı alım gücünün, ekonomik koşullarının yeterli olmasıyla gerçekleşiyor. Bu alanda da yetkililerden adım bekliyoruz."