BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre milyonlarca öğrencinin erişim problemi yaşadığı Eğitim Bilişim Ağı’nın kapasitesinin artırılması için yalnızca 40 milyon TL harcandığı öğrenildi. 2022 yılında ağın geliştirilmesi amacıyla yapılacak çalışmaların ise dış kredi yoluyla karşılanacağı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitimin bir yılını kapsayan, “Sayılarla Uzaktan Eğitim” istatistiklerine göre, 2021 yılında 4 milyon 360 bin öğrenci EBA’ya giriş yapamadı. İktidarın, “Dünyada emsali yok” dediği EBA’ya giriş yapabilen öğrencilerin yüzde 60’ı dersleri cep telefonundan takip etti. İyileştirme çalışmaları için ayrılan kaynağın tamamının dış kredi yoluyla karşılanması ise dikkat çekti.

500 MİLYON LİRA KAYNAK

Eğitim yatırımlarının büyük bölümünün mesleki ve dini eğitim için ayrıldığını ortaya koyan 2022 Yatırım Programı, erişim problemleriyle gündeme gelen EBA’nın iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların yetersizliğini de gözler önüne serdi. EBA’nın kapasitesinin geliştirilmesi için 2020-2024 yıllarını kapsayan dönemde yapılacak çalışmalara 2,1 milyar TL dış kredi öngörülürken 2021'de harcanan para yalnıza 40 milyon TL ile ifade edildi.

2022'de, “EBA’nın kapasitesinin genişletilmesi” adı altında yapılacak çalışmalar için ise 500 milyon TL ayrıldı. Dış kredi yoluyla karşılanacak 500 milyon TL’nin, “Projeye ilişkin fizibilite raporunun Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca onaylanması sonucunda harcanabileceği” kaydedildi.

"ÇOCUKLARIMIZ ARASINDAKİ MAKAS GENİŞLETİLDİ"

EBA'nın Covid-19 salgınının başladığı ilk zamanlarda geliştirilmesi gerektiğini belirten Eğitim Uzmanı Ali Taştan, şunları söyledi:

“EBA, yüz yüze eğitim başladıktan sonra zorunluluk olmadığı sürece kullanılmıyor. Salgın dönemleri uzaktan eğitim sisteminin sağlıklı işlemesi gerekiyor. Ancak MEB her zaman olduğu gibi bu işte de geç kalmıştır. EBA ile ilgili iyileştirmeler yapılmadığı ve öğrencilerimize tablet-bilgisayar dağıtılmadığı için uzaktan eğitim sürecinde istenilen verim alınamamıştır. Çocuklarımız arasındaki makas genişlemiştir. Hiç ihtiyaç olmadığı dönemde FATİH Projesi kapsamında 1,4 milyon tablet dağıtımı yapılmıştı. Öte yandan ihtiyaç olduğunda bu tabletler yeteri kadar dağıtılamadı. Elbette EBA'nın geliştirilmesi olumlu olacaktır. Ancak bunun ihtiyaç döneminde yapılması daha uygun olacaktı. Ve çocuklarımız arasında oluşan uçurum engellenmiş olacaktı.”

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ KULLANAMADI

23 Mart 2020 - 5 Mart 2021 dönemlerine ilişkin detaylı açıklanan istatistiklere göre, 13 milyon 881 bin öğrenci aktif kullandı. Buna göre, örgün eğitimde 18 milyon 241 bin 881 öğrencinin olduğu Türkiye’de, 4 milyonun üzerinde öğrenci EBA’yı aktif kullanamadı. EBA’yı aktif kullanan öğretmen sayısının ise 1 milyon 177 bin 725 olduğu bildirildi.