Gaziantep’te Duygu Delen’in Mehmet Kaplan'ın evindeki balkondan şüpheli şekilde düşüp hayatını kaybetmesine dair Adli Tıp Üçüncü Üst Kurulu raporu hazırlandı. Rapor, Gaziantep 10 Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu. Raporda Delen’in düştüğü esnada canlı olduğu belirtilirken, yüksekten düşme eylemi esnasında tellere olan temas nedeniyle düşüş pozisyonunda değişiklik olabileceği belirtildi.

"BİR BAŞKASI TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?"

Raporda olay yeri inceleme ile otopsi raporuna, Prof. Dr. Hakan Kar ve Prof. Dr. Nadir Arıcan’ın hazırladığı raporla mahkeme heyeti tarafından hazırlatılan bilirkişi raporuna da yer veren üst kurul, raporun Delen’in ölümüne ilişkin hazırlanan adli ve tıbbi belgelerdeki verilerin değerlendirilmesiyle hazırlandığını belirtti. Mahkeme heyeti ATK’ye, meydana gelen yaralanmaların hangisinin düşmeye bağlı gerçekleştiğini, düşüş anında bilincinin açık ya da kapalı olup olmadığını, maktulün kaza ile düşüp düşmediğini, kendisinin bilerek atlayıp atlamadığını, bir başkası tarafından itilmek suretiyle düşürülüp düşürülmediğini sormuştu.

TÜM KAN ÖRNEKLERİ SANIK MEHMET KAPLAN'A AİT

Delen’in düşme esnasında canlı olduğu belirtilen raporda, olayın yaşandığı odadan alınan kan örneklerinin tamamının sanık Mehmet Kaplan’a ait olduğu belirtildi. 30 uzmanın imzasının bulunduğu raporda, Delen’in ölümüne neden olan travmatik değişimlerin tamamının yüksekten düşme ile mümkün olduğu belirtildi.

DÜŞMEDEN ÖNDE TRAMVAYA MARUZ KALIP KALMADIĞI TESPİT EDİLEMEDİ

Yüksekten düşme eylemi öncesi bir travmaya maruz kalıp kalmadığının bilinemediği raporda, “Yüksekten düşme eyleminin kendi iradesi ile mi yoksa bir başkasının etkisi ile mi meydana geldiği bilinemedi. Çocuğun hangi pozisyonda düşmeye başladığının mevcut verilerle bilinemediği, otopsisinde sağ kol, sağ önkol ve sol bacakta ray şeklinde tarif edilen ekimozların yüksekten düşme sonrasında zemine çarpmanın etkisi ile oluşabilecek nitelikte olduğu, olayın gerçekleştiği dairenin bir alt katında bulunan çamaşır tellerine temas nedeniyle düşüş pozisyonunda değişiklik meydana gelebilir” denildi. Raporda mahkeme heyeti tarafından sorulan diğer hususlar hakkında adli tıbbi değerlendirme yapılamadığı vurgulandı.

SON DURUŞMADA NE OLDU?

Duygu Delen’in şüpheli ölümüne ilişkin devam eden davanın 7'nci duruşması, Gaziantep 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanık Mehmet Kaplan’ın "Kasten öldürme” suçlamasıyla yargılandığı davada, Adli Tıp Genel Kurulu'ndan istenen raporun beklenmesi ve sanık Kaplan'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Duygu Delen, 17 yaşında şüpheli şekilde Mehmet Kaplan’ın evinin balkonundan düşerek yaşamını yitirdi. Gaziantep Barosu’nun olaya müdahil olması ve Duygu Delen’in arkadaşlarının sosyal medyayı etkin kullanarak olayı duyurması sonucu dava süreci başladı. Hazırlanan ilk savcılık iddianamesinde, "Şüphelinin maktulü bilincini kaybedecek kadar darp ettiği, almış olduğu uyuşturucu ve alkolün etkisiyle maktulü öldürme kastıyla hareket ettiği, maktulü odanın balkonundan aşağıya atıp intihar süsü vermeyi düşündüğü, balkon kapısını ve perdesini kanayan sağ eli ile açtığı, binanın iç giriş kısmına bakan balkon korkuluğuna kan akan eliyle dokunduğu, buradaki korkuluklarda şüphelinin DNA’sına uyumlu kan lekesinin bulunduğu, bu kısımda aşağıya baktığında bina görevlisini aşağıda görerek vazgeçtiği, bunun yerine bina bahçe girişine bakan korkuluklardan atmayı planladığı, bu düşünceyle bilinci kapalı olan maktulü koltuk altından kavrayarak balkona sürüklediği, yerde oluşan kanın sürüklemeden dolayı balkona kadar geldiği, maktulün kollarını aşağıya bakacak şekilde aşağıya doğru sarkıttığı, maktulü ayaklarından kaldırarak aşağıya doğru ittiği, düşme esnasında maktulün balkon hizasından çok ileriyle gidememiş olması nedeniyle bir alt katta bulunan çamaşır tellerine takıldığı ancak düşme hızından dolayı tellerin koptuğu, tellerin kopması nedeniyle maktulün düşme pozisyonunun değişmediği böylelikle şüphelinin üzerine atılı çocuğu kasten öldürme suçunu işlediği" ifadelerine yer verildi.

DUYGU DELEN'E DEFALARCA ŞİDDET UYGULADIĞINI İTİRAF ETTİ

İddianamede Duygu Delen'in ölümüyle ilgili tutuklanan Mehmet Kaplan hakkında, "çocuğun kasten öldürülmesi" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hakaret" ve "konutta yağma" suçlarından da çeşitli oranlarda ceza istendi. İlk duruşma 18 Kasım 2020'de görüldü. Burada sanık Mehmet Kaplan, Duygu Delen'e defalarca şiddet uyguladığını İki kere tokat attım. Elimden çok kan akmaya başladı. Duygu ağlayarak ‘Hastaneye gidelim mi’ diye üstüme gelince yine tokat attım" sözleriyle itiraf etti.

SANIK MEHMET KAPLAN VE AVUKATLARI İLK DURUŞMADAN İTİBAREN SOSYAL MEDYAYI HEDEF GÖSTERDİ

Kadınları katleden, çocukları istismar edenlerin indirim aldığı, ceza almadığı ülkede sosyal medya sayesinde pek çok davanın sonuca ulaştığı bilinmekte. Bunu iyi bilen Mehmet Kaplan ve avukatları da ilk duruşmadan itibaren sosyal medyayı hedef gösterdi. Sanık Mehmet Kaplan'ın ilk duruşmada yaptığı savunmasındaki sözleri: "Burada geçen üç ayım asla bana iade edilmeyecek. Bu işkenceye daha fazla dayanamıyorum. Ben zaten adaletle savaştığımı da düşünmüyorum. Ben sadece medya ne zaman susacak onu bekliyorum.”

OLAY GÜNÜ DE DUYGU DELEN'E ŞİDDET UYGULADI

Olay günü de Duygu Delen'e şiddet uyguladığını ilk duruşmada itiraf eden sanık Mehmet Kaplan, “Herhangi bir cisimle vurmadım, tokat attım sadece" dedi. Bunun ne kadar doğru olduğunu ise adli tıp raporunda yer alan "ekimozların düşmeden kaynaklı olma ihtimalinin çok nadir görüldüğü; Duygu Delen'in atılmadan önce şiddet görmüş olma ihtimalinin çok yüksek olduğu" ifadeleri kanıtlıyor gibi.

MEHMET KAPLAN ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIRKEN BİR KADINI KATLEDİP ARDINDAN SERBEST KALMIŞ

Duygu Delen'in şüpheli ölümüne dair ikinci duruşma ise 17 Şubat 2021'de görüldü. Duruşmada kanında alkol ve uyuşturucu tespit edilen, daha önce alkollüyken bir kadını katleden ve Delen'e şiddet uygulayan Mehmet Kaplan’ın avukatı Enes Akbulut ise Kaplan hakkında uyuşturucu ve alkol dışında somut bir delil ortaya konulmadığını öne sürdü. Bu arada evet sanık Mehmet Kaplan'ın 2019 Ocak ayında otomobil ile 1 çocuk annesi Zeynep Berna Atay’a çarparak ölümüne neden olduğu da ortaya çıkıyor. 2.10 promil alkollü ve ehliyetsiz araba kullanan sanık Mehmet Kaplan bir kadını katlediyor ve Mahkeme, sanığın adli kontrol ile bulunduğu ikametten ayrılmamasını şart koşarak tutuksuz yargılanmasına ve tahliyesine karar veriyor. 1yıl sonra ise Duygu Delen hayatını kaybediyor.

BİLİRKİŞİ RAPORLARINDAKİ ÇELİŞKİLER

Duygu Delen'in ölümüne ilişkin davanın 3'üncü duruşması ise 28 Nisan 2021'de görülüyor. Duygu Delen ailesinin avukatı Avukat Mehmet Balcı, bilirkişi raporlarının çeliştiğini kaydetti ve “Raporda Duygu’nun kazayla düşme ihtimalinin olmadığı belirlendi. Prof. Dr. Hakan Kar’ın raporunda ‘bilinci kapalıdır’ deniyor ama bilirkişi raporunda bilincin tam kapalı olmadığı belirtiliyor. Rapordaki 'Ağırlıklı zorlamasına bağlı olarak' ifadelerine katılmıyoruz. Burada denge kurma adına sanki böyle bir cümle kurulmuş. Dosyada 4 ayrı bilirkişi raporu oldu. Raporlardaki çelişkilerin giderilmesi için bilirkişilerin gelip raporlarını açıklamalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 3'üncü duruşmada da sosyal medyayı hedef gösteren sanık Mehmet Kaplan ise, "Bu ülkede alkol kullanan, sinir hastası olan insan sadece ben değilim. Bu iş adaletten çıkmış racon işine dönmüş. 20 yaşında bir çocuk karşınızda eriyor" diyerek savunmasına devam etti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 32 YILA KADAR HAPSİ İSTENEN MEHMET KAPLAN, EV HAPSİ İLE SERBEST BIRAKILDI

Davanın dördüncü duruşmasında ise 'kasten öldürme’, ‘cinsel istismar’, ‘yağma’ ve ‘hakaret’ suçlamasıyla hakkında ‘ağırlaştırılmış müebbet’ ve 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan sanık Mehmet Kaplan mahkeme heyeti tarafından ‘ev hapsi’ şartıyla tahliye edildi.

SON DURUŞMADA DA SOSYAL MEDYA HEDEF GÖSTERİLDİ: "MAGAZİN GÜNDEMİ OLUŞTURMAK İÇİN..."

Son duruşmada Mehmet Kaplan, "Katılan tarafın vekili magazin gündemi oluşturmak için olaya şaibe katmaktadır" diyerek; avukatı Enes Akbulut ise "Yarınki gazete manşetlerini belirlemeye çalışıyorlar" diyerek sosyal medyayı hedef göstermeye devam etti. https://twitter.com/tokatesraa/status/1405795379875045378?s=20

HAYATINI KAYBEDEN DUYGU DELEN HAKKINDA OLAY SIRASINDA "KARŞI KOYMA GÜCÜNE SAHİPTİ" İDDİASI

Sanık avukatlarından Arıcan ise, Duygu Delen'in kendisini savunabilecek güçte olduğunu söyledi ve “Maktul kendisini savunabilir. Balkonda kendisini koruma durumunu net açıklayabilmemiz çok güçtür. Ancak eldeki bulgular karşı koyma imkanı ve gücüne sahip olduğunu göstermekte” dedi.

"BEN BÖYLE BİR TAHLİYE GÖRMEDİM"

Tahliye kararına dair konuşan Av. Akan, “Türkiye’de bu şekilde yargılanıp tahliye kararı verilen 2 örnek göstersinler, itiraz etmeyeceğim. Sanık, ağırlaştırılmış müebbetle, birden fazla suçlamayla yargılanıyor. Ben böyle bir tahliye görmedim” diyerek hukuksuzluğa dikkat çekti.

MEHMET KAPLAN HAKKINDA "SİLAHLA YEHDİT" İDDİASI DA VAR

Bu arada serbest bırakılan Mehmet Kaplan'ın Duygu Delen'in bir süre görüştüğü arkadaşını da 'silah ile tehdit ettiği' iddiası var. Görüyoruz ki sanık Mehmet Kaplan'ın "silaha" erişimi de oldukça rahat. Konuya ilişkin F.E.B.’nin ifadesi: “Duygu’dan ayrıldıktan sonra Mehmet beni aradı. Telefonda Duygu’dan uzak durmam gerektiğini bana söyledi. Bende ona ayrıldığımızı görüşmediğimizi söyledim. Ancak Mehmet Kaplan, sözlerime inanmamış ola ki ilerleyen zamanlarda sürekli beni yine aradı." "Hatta bir defasında bu konuyu görüşmek için bir araya geldiğimizde boğazımı sıkarak bana silah çekti. Bu durumu aileme anlattım. Ardından aile büyükleri araya girip meseleyi kapattı."

"SİNİRDEN ENSESİNE TOKAT ATMIŞTIM"

Öte yandan sanık Mehmet Kaplan'ın Duygu Delen'e , “Bir ara arabada otururken sinirden ensesine tokat atmıştım. Torpidoya kafasını çarpmıştı" diyerek şiddet uyguladığını itiraf etmiş. Duygu Delen'in arkadaşları ve ailesi ise "burnunun morardığını" şu sözlerle kaydetmişti: "Bir gün burnunda bir morluk gördüm ve nasıl olduğunu sorduğumda kızım banyodan düştüğünü söyledi. Bunun üzerine kızımı hastaneye götürdüm ve beyin MR'ı çektirdim. Hatta zaman zaman vücudunun çeşitli yerlerinde morluk ve tırnak izleri olurdu."