Duplicate content veya kopya içerik, birbiriyle tamamen aynı ya da çok benzer olan içerikler anlamına gelir. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına web sitenizde kopya içerik sorunu olup olmadığından haberdar olmalı, kopya içeriği tespit etmenizi sağlayacak bazı kontrolleri düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz. 

Kopya içeriği tespit etmek arama motorlarının sitenizi daha iyi anlaması için önem taşır, çünkü arama motorları çift içeriği düzgün bir şekilde işleyemez ve hangi sayfanın daha önemli olduğunu anlayamaz. Bu da sıralama performansınızı olumsuz etkileyebilir. Elbette dünya çapında popüler olan Semrush, Ahrefs gibi SEO araçları kopya içeriklerin tespiti için de kullanılabiliyor. Aşağıdaki yöntemler, kopya içeriği tespit etmek için en güvenilir yöntemler olarak sıralanabilir:

Google’da Arama: Şüpheli içeriğin bir bölümünü seçin ve doğrudan Google'da arama yapın. Eğer aynı veya benzer içerik farklı URL'lerde çıkıyorsa, kopya içerik olabilir.

Google Search Console: Google Search Console ile web sitenizdeki duplicate content'i tespit etmek için "Kapsam" sekmesindeki "HTML İndeksleme" bölümünü inceleyebilirsiniz.

“Site:” Komutu: Google'da "site:example.com" komutunu kullanarak web sitenizin içeriğini taramayı deneyin. Aynı içeriğin farklı URL'lerde indekslendiğini görebilirsiniz.

Canonical Etiketi: Canonical etiketi, web sitenizde aynı veya benzer içeriğe sahip farklı URL'ler olma durumunda arama motorlarına hangi sayfanın asıl içerik olduğunu belirtmek için kullanılır. Bu sayede, duplicate content sorununu önler ve arama motorlarının doğru sayfayı indekslemesini sağlar. 

Dahili Link Analizi: Web sitenizdeki dahili bağlantı yapılarını inceleyerek aynı içeriğin farklı URL'lerde bağlantılandırıldığı durumları belirleyebilirsiniz.

Tüm bu yöntemlerin yanında, bazı intihal araçlarını da kullanarak sitenizin kopyalanan sayfalarını kontrol edebilir, yinelenen içeriğe yol açan URL'leri görebilir veya özel filtreler oluşturarak bir sayfa içeriğindeki anahtar kelimelerin belirginliğini ölçebilirsiniz. Çoğu durumda, rel=canonical etiketi, kopya içeriği ortadan kaldırmanın en kullanışlı yolu iken, 301 yönlendirmeleri veya "noindex" tagini kullanarak da bu sorunu çözebilirsiniz.

Google Kopya İçeriği Cezalandırır Mı?

Herhangi bir web sitesinin ilk amacı, bir kitleye hitap eden kaliteli ve değerli içeriklerin oluşturulmasıdır. Bununla birlikte bazı durumlarda, bu içerik yinelenen içerik (duplicate content) olarak algılanacaktır - nitekim İnternet'in herhangi bir yerinde aynı materyale rastlamak çoğunlukla mümkündür. Sonuç olarak, kopya içeriğin varlığı nedeniyle Google'dan aldığınız trafikte bir düşüş fark edebilirsiniz. Zaman içinde bir dönem önemli sayıda ziyaretçi almış sayfalarınız çekiciliğini kaybetmeye başlayabilir. Sitenizin hali buyken, Google tarafından kopya içeriğe sahip olduğunuz için ceza alıp almayacağınızı merak edebilirsiniz.

Aslen kısaca yanıtlamak gerekirse hayır, ceza almazsınız. Resmi olarak Google kopya içerik için bir ceza uygulamıyor. Ancak kopya içeriği filtrelediği durumlarda web sitenizin sıralama kaybetmesi, sitenize ceza vermekle aynı etkiyi yaratabilir. Tüm bu durumlardan kaçınmak ve kopya içerik konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için profesyonel bir SEO ajansında yardım alabilir; Seoart’ın sitesine göz atabilirsiniz. 

Kopya İçerik Sorununda İçerik Hırsızları

SEO'da çalıntı içerik, bir web sitesinde yer alan içeriğin tamamen veya büyük ölçüde  orijinal içeriğin sahibinin rızası olmadan kopyalanması durumuna verilen isimdir. Çalıntı içerik, arama motorları tarafından olumsuz olarak değerlendirilir ve sıralamalarda düşüşe neden olabilir.  "Content scraper" yan, içerik hırsızları ile uğraşmak zorunda kalınan yer burasıdır ve kopya içerik sorununun en büyük failleri olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Ancak tamamen çaresiz bir durum değildir. İçerik hırsızlarının önüne geçmek için kaliteli ve özgün içerik oluşturarak işe başlamak en önemlisidir ki diğer siteler tarafından çalınma olasılığını düşürmüş olursunuz. 

Bir diğer korunma yöntemi ise telif hakkı bildirimleri ve kullanım şartlarının içerik hırsızlarını caydırıcı etkisidir. İçerikleri, fotoğrafları veya diğer materyalleri kullanırken, telif hakkı sahibi veya lisans veren tarafından izin almak ve gerekli kredileri vermek önemlidir. Nitekim içerik hırsızlığını engelleme konusunda alacağınız en etkili önlem bu olabilir: Google’ın dizininden kaldırılmasını umarak bir telif hakkı ihlali raporu gönderebilirsiniz. İçeriklerinizi, sosyal medya platformlarını ve çeşitli içerik paylaşım sitelerini izleyerek şüpheli bir durum tespit ettiğinizde Google'a bildirmek, içerik hırsızına ulaşarak içeriği kaldırmasını talep etmekten daha etkili bir yöntem olabilir.

Duplicate content hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu kaynakçaya göz atın: https://www.seoart.com/duplicate-content-nedir