Pandeminin bittiği savlarını "Hala büyük bir savaşın ortasındayız" diyerek reddeden DSÖ'nün ilk Afrikalı Genel Direktörü, Başkan Joe Biden'ın "ABD'de Kovid pandemisi sona erdi" açıklamasının ardından bu hafta Washington'ı ziyaret edip ABD'den daha fazla yardım talep etmeye hazırlandığı sırada ofisinde The Washington Post'a geniş bir mülakat verdi. Bu vesileyle çalışma arkadaşlarının "Dr. T" lakabını taktığı Tedros'un ölüm tehditleri aldığı ortaya çıktı.

TRUMP'IN HEDEFİNDEYDİ

The Washington Post'un haberine göre, Etiyopyalı toplum sağlığı ve enfeksiyon hastalıkları immünolojisi uzmanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün başında pandemi patlak verdiğinden beri kamuoyunu memnun edemedi . Koronavirüs çıktığında 'acil tepki vermekte geciktiği' gerekçesiyle sağlık uzmanlarının, 'Çin'e karşı çok yumuşak olduğu' gerekçesiyle önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın, 'sorumsuzca konuştuğugerekçesiyle Pekin'in eleştiri oklarının hedefi olan Tedros, komplo teorilerine de konu oldu.

'DAİMİ GÜVENLİK EKİBİ TUT ' TAVSİYESİ

The Washington Post, evine alarm sistemi taktırmak zorunda kalan DSÖ Genel Direktörü'ne çalışma arkadaşlarının daimi güvenlik ekibi tutması için baskı yaptığını aktardı.

Kısa süre önce ikinci dönem için seçilen ve gelecek pandemilere gafil yakalanmamak için DSÖ'de cesur reform planları yapan Tedros, gazeteye "Hayatımı tehdit eden çok sayıda mesaj geliyor. Doğrudan SMS'ime düşüyorlar. Numaramı nasıl buluyorlar, bilmiyorum" dedi.

PANDEMİYE HAZIRLIKLI OLMAK KONUSUNDA ULUSLARASI ANLAŞMA ÇABASI

The Washington Post, 'tehditlere pabuç bırakmadığını' gözlemlediği Tedros'un Çin'den koronvirüsün kökenleri soruşturmasını canlandırmasını ve sıkı kapanmalara yol açan Kovid'e sıfır hoşgörü politikasını değiştirmesini talep ettiğini, pandemiye hazırlıklı olma konusunda uluslararası anlaşma imzalanmasını sağlamak için çalıştığını sıraladı.

Etiyopya hükümetinin Tigray bölgesindeki operasyonunu eleştirdiği için 'istenmeyen kişi' muamelesi gördüğünden memleketine dönemeyen Tigray doğumlu eski Etiyopya Sağlık Bakanı Tedros, "Etiyopya'ya dönmenin benim için güvenli olduğunu sanmıyorum. Tigray hakkında ne söylemişim ki? Sadece gerçekleri" dedi.