Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı ve Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” dolayısıyla bir açıklama yaparak çocuk işçiliğinin derhal yasaklanmasını istedi.  

HABER: SABRİ KIRDAR

Çocukların fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak gelişimini tamamlamamış insanlar olduğunu belirten Dr. Metehan Akbulut “Çocuk işçiliği çocukluğunu yaşamaktan alıkoyan, potansiyelini ve saygınlığını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından zararlı işlerdir. Biz hekimlerin öncelikli talebi çocuk işçiliğinin derhal yasaklanmasıdır” dedi.

‘ÇOCUKLAR KÜÇÜK YETİŞKİNLER DEĞİLDİR’

Temel biyolojik nedenlerle bile çocukların çalıştırılmasının kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Dr. Metehan Akbulut “Çocuk işçisi derken araba camı silenlerden sokakta dilenenlere, sanayide çalıştırılanlardan zorla seks işçiliği yaptırılanlara kadar pek çok alandaki çocuklardan söz ediyoruz. Her şeyden önce çocuklar basit olarak daha küçük yetişkinler değildir, fiziksel ve zihinsel olarak farklıdırlar. Kültürel algılamaları da öyle. Çocuk fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişim dönemini henüz tamamlamadığı için, özellikle çalışma hayatındaki çeşitli etkenler, tüm gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırmaların çalıştırılan çocukların aynı sosyoekonomik düzeye sahip olan ancak çalışmayan yaşıtlarından birçok açıdan daha geride olduklarını ortaya koyduğunun altını çizen Dr. Metehan Akbulut, bu sonuçların çocuk işçiliğinin hemen ortadan kaldırılması gereken bir olgu olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Akbulut, herkesi yarın saat 14.00'te Mülkiye Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan panele davet etti.