EKONOMİ

Döviz hesaplarında 5 ayın en sert azalışı

Merkez Bankası verilerine göre, şirketlerin döviz mevduatı BDDK'nın TL kredi kısıtlamasına ilişkin düzenlemesinin olduğu hafta 3,1 milyar dolar geriledi. Düşüşün neredeyse tamamı ikinci çeyreğin son günü olan perşembe günü gerçekleşti. Bu dönemde bireylerin döviz mevduatı ise pariteden arındırılmış olarak 330 milyon dolar arttı.

Abone Ol

Bankalardaki yabancı para cinsinden mevduat, 1 Temmuz ile biten haftada 239 milyar 748 milyon dolar oldu. Bu tutarın 209 milyar 874 milyon doları yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı. Yurt içi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatı 1 haftada 2 milyar 266 milyon dolar azaldı.

BDDK HAMLESİ

BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verilmişti.

TAMPON GÖREVİ

Toplam döviz mevduatı 5 Ekim 2018 tarihinde 89,8 milyar dolardı. Lira getirilerinin enflasyonun altında kalması, yatırımcının korunma güdüsü ve kurda yükseliş beklentisi de döviz talebini artırdı.

Kümülatif döviz hesaplarının rekor kırması ve birikimlerin dolarizasyon yaratması büyük dezavantaj, ancak birikimlerin Merkez Bankası rezervlerini aşması da olası kur şokları açısından önemli bir tampon.