Çeviri: Dokuz8Haber

Almanya’da yapılan dört ayaklı robot, tökezledikten sonra yürüyüşünü ayarlayarak bir saatte yürümeyi öğrenebiliyor. 

Almanya’da Max Planck Enstitüsü’nde Felix Ruppert ve Alexander Sprowitz’in tasarladığı Morti adındaki robot, tıpkı bir hayvan gibi tökezleyerek bir saatte yürümeyi öğrendi.

Araştırmacılar, hayvanların yürümeyi nasıl öğrendiklerini yakından incelemek için bir robot tasarladı. Morti, robot bacakları hakkında fikri olmayan bir yapay zeka algoritmasıyla yaratıldı. Yapay zeka, bazı hayvanların omuriliklerinde bulunan ve kasların belirli bir ritimde kasılmasını sağlayarak yürümelerine yardımcı olan nöron ağlarını taklit ediyor.  Morti bu teknolojiyle hayvanlar gibi tökezleyerek bir saat içerisinde yürümeyi öğrendi.

Tasarımcılardan biri olan Felix Ruppert robotun programlanışını şu ifadelerle anlattı:

"Yapay zeka, Morti’nin izlemesi için yürüme talimatları oluştuyor. Daha sonra, robot düştüğünde  zemin ile temasını kaybettiği için ayak sensörleri sinyal veriyor ve bu gelen okumalara dayanarak pozisyonunu ayarlıyor.  Morti tekrar düşüyor ve yuvarlanıyor, ancak yaklaşık bir saat sonra sahip olduğu yapay zeka sayesinde yürümenin en iyi yolunu buluyor."

Ekip, bu araştırmanın robotik endüstrisinde yeni gelişmelerin önünü açabileceğini ama daha da önemlisi doğadaki hayvanlar hakkında birçok soru işaretini yanıtlayabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılara göre Morti gibi biyo-ilhamlı robotlar, biyomekaniği ve buna dair cevaplanmamış soruları çözmek için harika bir örnek.