dokuz8HABER'in 7 yıllık yayıncılık, eğitim ve araştırma birikimi 1 Haziran'da kuruluşunu ilan edecek olan dokuz8AKADEMİ'yle taçlanıyor. Yurttaş haberciliğinin dinamizmini, gazeteciliğin birikimiyle buluşturan yeni tipte bir medya platformu olarak 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri günü yayın hayatına merhaba diyen dokuz8HABER, 2018 yılından itibaren yerel medya odaklı çalışmalara özel bir ağırlık vermeye başladı. Seçim haber takip ağları çerçevesinde 2018 ve 2019 seçimlerine yönelik olarak özel bir yerel medya örgütlenmesi yapan dokuz8HABER'in çağrısıyla Aralık 2018'de Ankara'da düzenlenen toplantıya 25 kentten 35 yerel medya kuruluşu katılmış ve iki günlük tartışmaların ve çalışmaların ardından #Seçim2019 Yerel Medya Koordinasyonu'nun kuruluşu duyurulmuştu.

ÇEVRİMÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE YEREL MEDYA EĞİTİMLERİ

Seçimlerden sonra da çalışmalarını sürdüren Yerel Medya Koordinasyonu'nun çalışmaları çerçevesinde bir proje tasarlayan dokuz8HABER/MEDAR, pandemi sürecinde daha da yakıcılaşan medyanın ve yerel medyanını dijital dönüşüm süreci ihtiyaçları kapsamında Ocak-Mart 2021 döneminde çevrimiçi temel eğitim programları ve yerel medya eğitim programları düzenledi. Her biri 11 bağımsız modülden oluşan 4 çevrimiçi temel eğitim programına Türkiye çapında 104 kişi katılım sağlarken, aynı dönem içinde düzenlenen 6 yerel medya eğitimine 28 farklı kentten 95 farklı kuruluştan ve çoğunluğu yerel medya kuruluşu çalışan 144 kişi katıldı. Bu iki eğitim programına katılan toplam 248 kişinin yüzde 60'ı kadınlardan oluşuyordu. Bu eğitim programlarında yerel medyada faaliyet gösteren gazetecilerin yanı sıra, sağlık çalışanları, eğitimciler, sivil toplum temsilcileri ve üniversite öğrencilerinin de dahil olduğu 36 farklı uzmanlık alanından insan katıldı.

dokuz8HABER'in YEDİ YILLIK BİRİKİMİ VE dokuz8AKADEMİ'NİN KURULUŞU

dokuz8HABER hiç kuşkusuz bu üç aylık yoğun programın öncesinde de eğitim ve araştırma alanında 7 yıla yayılan sistematik bir çalışma sürdürdü. Kurulduğu ilk andan itibaren yurttaş haberciliğinin geliştirilmesi başta olmak üzere, medyada dijital dönüşüm sürecinde gazetecilerin, yurttaş habercilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve öğrencilerin ihtiyaçlarını temel alarak Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Eğitim Programları oluşturan dokuz8HABER'in 2013-2021 yılları arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Samsun, Ordu, Diyarbakır'da düzenlenen bölgesel eğitimlerine 81 şehirden 2000'in üzerinde katılımcı yer aldı. Pandemiyle birlikte online eğitimlere ağırlık veren dokuz8HABER, bu süreçte 14 çevrimiçi eğitim hayata geçirildi. Bu süreçte 5 önemli araştırmaya da destek veren dokuz8HABER, tüm bu birikimini dokuz8AKADEMİ'nin kuruluşuyla taçlandırıyor. dokuz8AKADEMİ Ekim 2021'de kurulacak.

TÜRKİYE'DE BASININ SORUNLARI WEBİNARLARI

Yine proje kapsamında Türkiye'de dijitalleşme odaklı olarak üç ana başlık altında medyada dijitalleşme, yerel medyanın sorunları ve kadın gazetecilerin iş sürecinde yaşadıkları sorunları ele alan webinarlar düzenlendi. Bu üç toplantıya da farklı alanlardan 83 uzman katılım sağladı. Benzer webinarların ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenmeye devam edilmesi katılımcıların ortak talebiydi.

DOKUZ8AKADEMİ VE ONLİNE MEDYA AKADEMİSİ FAALİYETE BAŞLIYOR

Bu sürece paralel olarak da dokuz8HABER'in eğitim programları dijital ortama aktarılarak, dokuz8AKADEMİ web sitesi kuruldu ve 25 eğitim videosu hazırlandı. Faaliyetine Ekim 2021'de düzenlenecek olan etkinlikle başlayacak olan dokuz8AKADEMİ, eğitim ve araştırma alanındaki çalışmaların yanı sıra toplantılar, konferanslar, forumlar, çalıştaylar da düzenleyecek ve Türkiye'de medyanın yeniden inşaa sürecinin ana aktörlerinden birisi olarak rol oynayacak. dokuz8akademi.net adresinde 1 Haziran günü yayına açılacak olan bir Online Medya Akademisi Platformu da kuran dokuz8AKADEMİ, her hafta bir eğitim videosu yayınlanacak bu platformu kısa süre içinde Türkiye'nin medya alanında en kapsamlı içeriğine sahip uzaktan eğitim merkezine dönüştürmeyi planlıyor. Bu amaçla bir eğitim ve canlı yayın kayıt stüdyosu da kuruldu. dokuz8AKADEMİ'nin eğitim içerik formatları arasında PodCast'ler de özel bir yer tutacak. dokuz8AKADEMİ'nin kuruluş süreci dokuz8HABER'in kurumsal yenilenme süreciyle eşzamanlı olarak gerçekleşmiş oldu. dokuz8HABER, dokuz8MEDYA üst kimliğinin yanı sıra, dokuz8TV, dokuz8RADYO alt markalarını da oluşturdu.

YENİ KURUMSAL KİMLİK

dokuz8HABER'in ve dokuz8HABER'i destekleyen Medya Araştırmaları Derneği'nin yedi yıllık çalışmalarının ürünü olarak bir yandan dokuz8TV, dokuz8RADYO ve dokuz8AKADEMİ'yi kurarken, tüm çalışmalarının bir üst kimliği olarak da dokuz8MEDYA'yı yarattı. Farklı kardeş kuruluşların da bünyesinde yer alacağı dokuz8MEDYA, bir yandan yeni alt markalar da yaratmaya devam edecek.