Türkiye’de yurttaş haberciliğinin dinamizmini gazeteciliğin birikimiyle çok yönlü buluşturan dokuz8HABER  yeni atılımlarına Adana'dan başladı. dokuz8HABER'in 50'nci eğitim programının geçen hafta sonu hayata geçirildiği Adana bir ilke daha ev sahipliği yaptı ve dokuz8HABER Çukurova Bölge Temsilciliği açıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=VNK4a0nysak&feature=youtu.be dokuz8HABER kurulduğu andan itibaren düzenlediği eğitim programlarının 50'ncisini Adana'da hayata geçirdi. Kanada Ankara Büyükelçiliği'nin desteğiyle düzenlenen 'Toplumsal Cinsiyet ve Hak Odaklı Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Çukurova Bölge Eğitimi' üç tam gün sürdü. dokuz8HABER'in eğitim programlarına bugüne kadar 72 şehirden 1400 kişi katıldı ve bu katılımcıların 450'si dokuz8HABER Ağlarında aktif olarak katkıda  bulunmaya devam ediyor. ÜÇ GÜNLÜK EĞİTİMDE 8 EĞİTMEN 10 FARKLI KONU BAŞLIĞINI İŞLEDİ Çukurova Bölge Eğitim programına Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay'dan üniversite, sendikalar ve meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve KHK'lılar platformundan 30 kişi katıldı.Katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşen üç günlük eğitim programı kapsamında dokuz8HABER kurucusu Gökhan Biçici 'Türkiye'de ve dünyada yurttaş haberciliğinin gelişimi ve dokuz8HABER deneyimi', dokuz8HABER merkezi editörü Kemal Yavuzel 'Haber nedir', Yazar Sinan Biçici 'Gazeteciler ve yurttaş habercileri için hikaye anlatıcılığı', Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Erkan Saka 'Haberciler için Sosyal Medya ve Sosyal Medya Araçları', Eğitmen Murat Çekiç 'Hak Temelli Yaklaşım Nedir' ve 'Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik', dokuz8HABER merkezi veri editörü Onur Metin 'Gazeteciler ve Yurttaş Habercileri için Veri Doğrulama' ve 'Dijital Güvenlik', Gazeteci Ezgi Çapa 'Yerel Yönetim Haberciliği'nin Temel Noktaları', Avukat Gülşah Deniz 'Bilişim Hukuku ve Basın Hukuku: Türkiye'de basın ve internet özgürlüğü, sorunlar ve haklar' başlıklı eğitimler verdi. Eğitim programının ardından katılım belgeleri dağıtıldı ve toplu fotoğraflar çekildi. Eğitimin hemen ardından dokuz8HABER Çukurova Bölge Temsilciliği açılış yemeği gerçekleştirildi.

VEKİLLER, İL BAŞKANLARI, MEDYA, SİVİL TOPLUM, EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ YEMEKTEYDİ

Yemeğe CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Burhanettin Bulut, Müzeyyen Şevkin, Orhan Sümer, başta olmak üzere Adana'nın medya, siyaset, yerel yönetim, emek ve meslek örgütleri, sivil toplum dünyasının önde gelenlerinden 128 kişi katıldı. Etkinlikte açılış konuşmasını dokuz8HABER Çukurova Bölge Temsilcisi Güven Boğa yaptı. Güven Boğa katılımcılara teşekkür ederken, “Bizleri bugün yalnız bırakmayan çok değerli dostlarımız aramızda, kurum temsilcileri, sendika başkanları, parti başkanlarımız, milletvekillerimiz, oda temsilcileri. Hepsi bir biçimde bu sıcak yuvaya destek sunmak üzere aramıza katıldılar. Hepsine çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

MEDYA AKADEMİSİ İLK KEZ DUYURULDU

dokuz8HABER kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici de söz alarak katılımcılara yeni döneme ilişkin planlarını anlattı. Biçici, “Bütün bu eğitim alanındaki birikimimiz üzerinden bir medya akademisi kuruluşunu ilan ediyoruz. İlk defa bunu burada bugün Türkiye kamuoyuna duyuruyoruz. dokuz8 Medya Akademisi ve bölgelerde özellikle yerel yönetimlerle ve kent konseyleriyle işbirliği halinde kurup yaygınlaştıracağımız Yurttaş Medya Merkezleri. Haber Akademisi ve Medya Akademisi içerik sağlayıcı olarak, yani bu 50 eğitimde olduğu gibi onlarca farklı konuda içerik, onlarca farklı eğitmen ve teknolojik araçları kullanarak sürekli olarak hizmet edecek. Yurttaş medya merkezleri ise özellikle yerellerde yurttaşlara yönelik, sivil toplum kuruluşlara yönelik özellikle yerel medya kuruluşlarına yönelik kapasite geliştirme desteği verecek, destekleyecek, eğitecek, donatacak bir yapılanma olacak” diyerek kurulacak medya akademisinin kapsamını anlattı.

KATILIMCILARDAN DESTEK MESAJLARI

Etkinliğe dayanışma amacıyla katılan temsilciler de söz alarak dokuz8HABER'e desteklerini dile getirdiler. Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, “dokuz8HABER objektif habercilik, halkın haber alma hakkı noktasında önemli bir soluk getirdi” dedi. İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör ise, “Yargı, yasama ortadan kaldırıldı geriye yürütme kaldı. Yürütmenin kendi yarattığı basın ortamında dokuz8HABER gibi kurumlar bizim için çok değerlidir” diye konuştu. Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet İlhan ise söz alarak, “Sosyal medya üzerinden doğru haberciliğin, sosyal medya haberciliğinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyerek dokuz8HABER’e destek çağrısı yaptı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da, “Şu andaki basın mümessil basın haline gelmiş, böylesi bir basın döneminde sosyal medyaya sarıldık” diyerek ancak sosyal medya kanallarından habere ulaşabildiklerini belirtti. Bir diğer CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer ise, “Adana'da siyasilerin ve emekçilerin önünü açacak haberler yapacağını, halka sesini duyurma noktasında gerekli çalışmalar yapacağı kanaatindeyim” diyerek dokuz8HABER ve yeni temsilci Güven Boğa’ya güvenini dile getirdi. SES Adana Başkanı ve KESK Adana Dönem Sözcüsü Muzaffer Yüksel, “dokuz8HABER’in bizim sesimiz olacağını ümit ediyorum” diyerek yeni döneminde dokuz8HABER’e başarılar diledi. HDP’nin Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz geceye katılamasalar da bir mesaj gönderdi. Vekillerin mesajını Güven Boğa okudu. İki vekilin mesajı şöyle:

Tek adam rejiminin bütün muhalefeti baskı altına almaya çalıştığı hak ve hukuğun ayaklar altına alındığı Barış Pınarı adı altında savaş çığırtkanlığı yapıldığı, kayyumlarla halk iradesinin gasp edildiği, hak arayışlarımızın bastırılmaya çalışıldığı, basın özgürlüğünün yok sayıldığı bugünlerde yurttaş haberciliğiyle tarafsız güvenilir haberlerin tüm yurttaşlara ulaştırma misyonunu edinmiş olan dokuz8HABER’e bu zorlu yolda birlikte olduğumuzu belirterek başarılar dileriz.

BAĞIMSIZ VE ÖZGÜR MEDYA VURGUSU

dokuz8HABER’in haber alma hakkı için önemli bir alan olduğunu söyleyen diğer katılımcılar da, özgür medyaya her yurttaşın ihtiyacı olduğunu vurguladılar. Katılımcılar, dokuz8HABER'i özellikle seçim haber ağları üzerinden tanıdıklarını ve seçim performansıyla öne çıktığını vurguladılar.

ÇUKUROVA BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ AÇILIŞ ETKİNLİĞİNE KATILANLAR

  • CHP Adana İl Başkanı Mehmet ÇELEBİ ve Yönetim Kurulu Üyeleri
  • CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Ayhan Barut, Orhan Sümer.
  • CHP Seyhan İlçe Başkanı Ahmet Dardağan, Yüreğir İlçe Başkanı Mehmet Alyar, Çukurova İlçe Başkanı Remzi Ümit Atay, Sarıçam İlçe Başkanı Veli Erez
  • CHP Van Eski İl Başkanı Cemal Şen
  • HDP Adana İl Eş Başkanları Gülseren Tural, Masum Eriğ
  • HDP Yüreğir İlçe Belediyesi Meclis Üyeleri Zeki Kurşun, Suzan Yiğit
  • Adana Baro Başkanı Veli Küçük
  • Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Avukat Türkan Eşli
  • Adana Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Avukat Ali Akıncı
  • Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Avukat Funda Buyruk
  • Seyhan Belediyesi ve Büyükşehir Meclis Üyesi ve Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik
  • Seyhan Belediyesi Meclis Üyesi Gülcan Bingöl
  • Seyhan Belediyesi ve Büyükşehir Meclis Üyesi Mustafa Fidan Vursavuş
  • Seyhan Kent Konseyi Üyeleri Cemil Özen, Münir Korkmaz
  • Seyhan İmar A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Yamanyılmaz
  • Adana İHD Başkanı İlhan Öngör ve Yönetim Kurulu Üyeleri
  • Adana Varto-Der Başkanı İlyas Turan
  • Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Şube Başkanı Şükrü Şahin ve Yönetim Kurulu Üyeleri
  • KESK Dönem Sözcüsü ve SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel ve Yönetim Kurulu Üyeleri
  • Eğitim Sen Adana Şube Başkanı İrfan Doğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri
  • BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç
  • Tüm Bel-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik
  • TMMOB Jeofizik Odası Başkanı Melih Baki
  • TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Hasibe Akkan
  • DİSK Genel İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Çapar
  • DİSK Emekli Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Manaz
  • Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Hilal
  • Adana Tabip Odası Genel Sekreteri
  • TTB Eski Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Bulca
  • Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir
  • Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim İş 1 No’lu Şube Başkanı İsa Kayadan
  • Atlas Eğitim Kurumları Temsilcileri
  • Altıneller Eğitim Kurumları Temsilcileri
  • Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir
  • Basın Temsilcileri Alper Kafalı Sema Erdoğan Armağan Kabaklı Yusuf Baştuğ Mustafa Özgür Utku Sağılır Kemal Yücel Mehmet Ömer Üney İsmail Tekin Muhittin Öztürk Adana Barosu Avukatlarından Sabahattin Gümüş Erdal Yıldırım Celal Tekin Oya Tekin Yusuf Akıncı Semih Gökayaz Bülent Maraklı Taylan Müjde Nesligül Sarıkaya ve İzzet Sarıkaya (10 Ekim Katliamında Yaşamını Yitiren Dilan Sarıkaya’nın anne ve babası)