Türk Tabipleri Birliği (TTB) Konya Şehir Hastanesi'ndeki saldırıda Dr. Ekrem Karakaya'nın hayatını kaybetmesinin ardından 7- 8 Temmuz’da g(ö)rev kararı aldı.

"GİDERLERSE GİTSİNLER"  DİYENLER SİZDE SUÇLUSUNUZ

TTB Genel Merkezi’nde, “Dr. Ekrem Karakaya Görevi Başında Katledildi! Öfkeliyiz! Sorumlulardan Hesap Soracağız” başlığıyla yapılan açıklamada, “Dün bize, ‘Giderlerse gitsinler’ diyenlere sesleniyoruz. Bugün bir meslektaşımız sonsuzluğa gitti. Siz de sorumlusunuz” denildi. 

ANTALYA

Antalya’da iş bırakan sağlık emekçileri, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde bir araya geldi. SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, “sözün bittiği yerde” olduklarını belirtti. İçöz, “Tahammülümüz kalmadı. Nefes alamıyoruz. Tükendik. Güvenli ortamlarda çalışmıyor, her an şiddet tehdidi altında inanılmaz bir stresle yaşıyoruz. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet her geçen gün her geçen dakika artıyor. Şiddet pandemisi ile karşı karşıyayız" şeklinde konuştu. 

İSTANBUL

İstanbul’da sağlık emekçileri, birçok hastanede iş bıraktı. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iş bırakan sağlık emekçileri, “Doktorlar burada, faşizm nerede”, “Sağlıkta şiddet istemiyoruz” sloganları attı. Eylemde konuşan doktor Merve Yıldırım, sağlıkta şiddetin “münferit”  olay olmadığını belirtti. Yıldırım, olayları kınamanın bir işe yaramadığına işaret ederek, “Sorumluların bu yaklaşımı bugün yeniden bir cinayetle sonuçlandı” dedi. 

İSTİFA ÇAĞRISI

Yıldırım, “Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimleri ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta bu durum bizlere hedef haline getirmekte sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere şiddet ölüm çaresizlik ve mutsuzluk olarak geri dönmektedir. Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yok. Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyeti bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir. Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sağlık bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir" çağrısı yaptı. 

Sağlık emekçileri daha sonra oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından sağlıkçılar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yürüdü. 

Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ile Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nde de iş bırakma eylemi yapıldı. Bakırköy’de hastanede bir araya gelen sağlıkçılar, sık sık “Hekimine sahip çık Türkiye” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı. TTB iş yeri temsilcisi Mehmet Uhri, “Adliyeye, karakola silahsız girilmezken neden hastanelere silahsız girilebiliyor? Güvenli çalışma alanı sağlamak, siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Bugün yeniden güçlü bir şekilde söylüyoruz: Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yoktur" diye konuştu. 

ÇAPA’DA POLİS MÜDAHALESİ

Çapa Tıp Fakültesi girişinde bulunan İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürümek üzere buluşan sağlıkçılara polis engel oldu. Sağlık çalışanları, “bakan istifa” sloganıyla yürüyerek, polisin hastane önüne kurduğu barikatı aşmaya çalıştı. Sağlıkçılar, "Bizi de mi öldüreceksiniz?" şeklinde polislere tepki gösterdi.

Polisler, sağlık emekçilerine biber gazıyla saldırdı. Müdahale sırasında bir polis fenalaştı. Fenalaşan polise ise sağlık emekçileri müdahale etti.

ŞIRNAK

Şırnak Devlet Hastanesi’nde yapılan açıklamaya çok sayıda sağlıkçı katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde alkışlarla sağlıkçılara yapılan saldırılar protesto edildi. Şırnak Tabip Odası üyesi İdris Demirtaş, şiddetin öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorun olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu sorun çözüme niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir” diye kaydetti. 

SES Şırnak Şubesi yöneticisi Murat Özbey, “Sağlıkta önlenemeyen hatta artarak devam eden şiddetin sorumluları, sağlıkta yanlış politikaları sürdürmeye, bizleri hasta ve yakınları ile karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Şiddeti körükleyen açıklamalardan ve politikalardan geri kalmıyorlar. Hiç bir kuruma silahla girilemezken, hastanelere rahatlıkla girilebiliyor” diye konuştu.

CİZRE 

Cizre Devlet Hastanesi Başhekimliği önünde bir araya gelen sağlıkçılar, “Öfkeliyiz şiddete karşı grevdeyiz” pankartı açtı. Şırnak Tabip Odası Başkanı Ferhat Kara, “Bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardık. Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi” ifadelerini kullandı.

MERSİN

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklama konuşan Genel Sağlık-İş Temsilci Gürbüz Şen, sorunlara çözüm bulunmaması halinde süresiz greve gideceklerini kaydetti. Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, “Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır” dedi. Nesanır, şiddetin öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorun olduğunu ve bütünlüklü politikalarla aşılabileceğini kaydetti.  

Açıklama sloganlarla sona erdi.