Doğu Ekspresinde dört tip vagon bulunuyor: Pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli. 

Doğu Ekspresi ile sonbaharda masalsı yolculuk

  • Pulman: Her trende olduğu gibi, koltuklu ve normal olan vagondur. Bir tarafta çift kişilik, diğer tarafta ise tek kişilik koltuk bulunur. Geniş olan bu koltuklar her ne kadar rahat olsa da, mevzu bahis yirmi dört süren bir yolculuksa tercih sebebi değildir. Bu rotayı takip etmeyecek ve kısa bir süre seyahat edecekseniz bu vagonu tercih edebilirsiniz.  

  • Örtülü Kuşetli: Dört kişilik koltukların bulunduğu bu vagonda, koltuklar rahatça uyuyabileceğiniz yataklara dönüşebiliyor.TCDD tarafından verilen ve gayet temiz olan çarşafı serdikten sonra yolculuğunuzun bir kısmını uyuyarak geçirebilirsiniz. 

  • Yataklı: İşte bu rotayı eşsiz hale getiren ve tercih edilmesi elzem olan vagon! Biri üstte biri altta olmak üzere iki kişilik yatak, mini buzdolabı (çikolata, meyve suyu, çubuk kraker ve su var), priz, masa ve lavabonun bulunduğu yataklı vagonda seyahatinizin keyfini sürebilirsiniz.  

  • Yemekli: Fiyatların uygun olduğu ve dört kişilik masaların bulunduğu bu vagonda elbette yolculuğunuzun tamamını geçiremezsiniz. Ama lezzetli yemekler yiyip, harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Bir öneri: Sigara böreği yemeden bu yolculuğunu sonlandırmayın!

TCDD 2019 yılında Doğu Ekspresini, Turistik Doğu Ekspres ve Doğu Ekspres  Ana Hat Treni olarak ikiye ayırdı. Bunun nedeni ise Doğu Ekspresine olan yoğun talepten dolayı oldu. TCDD çözüm yolunu iki ayrı trene ayırmakta bulmuş. Peki bu ikisinin farkı nedir?

Kış Tatili Rotası: Doğu Ekspresi Turu | Hellovillam

Turistlik Doğu Ekspresinde; 2 hizmet, 1 yemekli ve 6 yataklı vagon vardır. Toplam 9 vagondan oluşur. Tren toplam 120 kişi kapasitelidir. Tamamı çekince yatak olan iki koltuklu vagondan oluşmaktadır. İçinde tabi ki lavabosu, masası ve mini bir buzdolabı vardır. Turistlik Doğu Ekspresinde; 29 durak bulunuyor. Gidiş ve geliş yönlerinde farklı olmak üzere 2 durakta insanlar gezsin diye birkaç saatlik molalar veriyor.

Doğu Ekspresi Ana Hat Treninde ise; örtülü kuşetli, puman ve yemekli vagon vardır. Maalesef yataklı vagonu bulunmamaktadır. Bu hatta ise 50'den fazla durağı bulunan tren bu duraklarda sadece yolcu indir-bindiri yapar. Duraklarda sadece sigara içebilecek kadar zaman bulabilirsiniz.

Eğer tercihiniz Turistik Doğu Ekspresinden yanaysa; Eğer tercihiniz Turistik Doğu Ekspresinden yanaysa; Ankara-Kars istikameti 1 gün 7,5 saat sürüyor. Bu güzergahta; Erzincan'da 2 saat 20 dakika, İliç'te ve Erzurum'da da 3 saat duruyor. Kars-Ankara dönüş güzergahı ise 1 gün 5,5 saat sürüyor. Ama tabi ki bu saatlerde birazcık uzamalar olabiliyor. Dönüş yolunda ise Erzincan'da 3 saat, Divriği'de 2,5 saat ve Bostankaya'da 3,5 saat duruyor.

Doğu Ekspresi Ana Hattında seyahat edecekseniz; Doğu Ekspresi Ana Hattında seyahat edecekseniz; Doğu Ekspresi küçük istasyonlarda iki ila üç dakika arasında duruyor. Yalnızca yolcuların indiği ya da bindiği bu kısacık süre için trenden inmemenizi öneriyoruz. İller bağlı büyük istasyonlarda ise beş ila altı dakikanız var, rahatlıkla inebilir ve hava alabilirsiniz. Irmak’tan bindiğiniz trende toplamda elli üç istasyon göreceksiniz: Kırıkkale, Çerikli, Yerköy, Şefaatli, Sarıkent, Yenifakılı, Boğazköprü, Kayseri, Gömeç, Yenibuçuk, Şarkışla, Hanlı, Bedirli, Kalın, Sivas, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Avşar, Güneş, Göcentaşı, Cürek, Demirdağ, Divriği, Kemaliye Çaltı, Adatepe, Bağıştaş, İliç, Güllübağ, Yahşiler, Eriç, Kemah, Erzincan, Tanyeri, Demirkapı, Mercan, Çadırkaya, Erbaş, Karasu, Aşkale, Kandilli, Ilıca, Erzurum, Hasankale, Köprüköy, Horasan, Süngütaşı, Karaurgan, Topdağı, Sarıkamış ve Kars.