Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de başlattığı doğalgaz arama çalışmalarını askıya aldığını aktardı. Yunanistan, AB nezdinde Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunda girişimlerde bulunuyordu.

AFP ve Reuters haber ajansları, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan tartışmalı bölgede  Navtex ilanıyla başlatacağını duyurduğu doğalgaz arama çalışmalarını henüz başlamadan askıya aldığını duyurdu. İlerleyen dakikalarda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da haberleri doğrulayan açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakerelerin devam ettiği sırada daha yapıcı bir tutum belirleyene dek biraz beklememiz gerektiğini söyledi" diye konuştu. Yunanistan, Avrupa Birliği'ne "Türkiye'ye yaptırım uygulanması" konusunda bir haftadır baskı yapıyordu.

TÜRKİYE, SAHADAN MASAYA DÖNDÜ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan ile son günlerde yükselen gerilimle ilgili olarak, "Yunanistan bizim önemli bir komşumuz. Atina ile görüşmeye hazırız" dedi. https://dokuz8haber.net/gundem/turkiye-navtex-ilan-etti-akdenizde-sicak-saatler-yunan-ordusu-alarmda/

"ERDOĞAN 'YAPICI OLUP BEKLEYELİM' DEDİ"

CNN Türk'te konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İbrahim Kalın, Oruç Reis gemisinin arama faaliyetlerine ilişkin olarak şunları söyledi: "Almanya’nın temel yaklaşımı Akdeniz’de karşılıklı gerilimi azaltacak adımlar atalım yönünde; bizim de buna yaklaşımımız son derece olumlu. Oruç Reis’in arama tarama yapması planlanan yer, aslında Meis Adası’na 180 kilometre uzaklıkta. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız 'Yapıcı olalım ve bir müddet bekletelim. Herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalara devam etsin, tartışmalı bölgelerde de ortak çalışmalar yapılsın' dedi."

"ANKARA’YA YAPTIRIM UYGULANSIN" ÇAĞRISI

Türkiye, geçen hafta ilan ettiği Meis-Rodos arası Navtex ilanının yanı sıra, Kıbrıs Adası etrafında bazı ülkelerin doğalgaz arama faaliyetleri konusunda da Kıbrıs Rum yönetimi başta olmak üzere Avrupa Birliği, Mısır, İsrail gibi ülkelerle de anlaşmazlık yaşıyordu. Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin Navtex ilanı sırasında Yunanistan ziyaretinde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kıbrıs ve Yunanistan'ın egemenlik haklarının ihlal edildiğini söylemiş ve Ankara'ya yaptırım çağrısında bulunmuştu. Ardından, Türkiye Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise, "Fransa, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ile ilgili yaptığı her açıklama ve attığı her yanlış adımla tarafsızlığını ve istikrara katkıda bulunma şansını biraz daha kaybetmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye, geçen hafta Kaş'ın karşısındaki Meis adası ile Rodos adası arasındaki bölgede Navtex ilan ederek Oruç Reis gemisiyle çalışmalar yapacağını duyurmuş, bu bölgeyi yabancı gemilere kapattığı ilan etmişti. Yunanistan alarma geçmiş, Genelkurmay Başkanı Güney Kıbrıs ziyaretini iptal ederek başkent Atina'ya dönmüştü. Yunanistan'ın Ege'deki deniz kuvvetlerinin yüzde 85 gibi dev bir bölümü bu bölgeye yönlendirilmiş, herhangi bir çalışmada müdahalede bulunulacağı tehdidi Yunan basınına yansımıştı. Türkiye de fırkateyn ve korvetlerini bölgeye göndermiş, Oruç Reis gemisini de Antalya Körfezi'nde hazırda tutmuştu. Ayrıca Yunan basını, Türkiye'ye ait F-16'ların Meis Adası ve karşısındaki Karaada üzerinde 3500 metre irtifada uçuş gerçekleştirdiğini yazmıştı. Gerilim daha da tırmanmadan bu hamleyle şimdilik azaltılmış oldu.