Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'da Hamas müzakere heyetine yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail'in barışı değil, savaşı sürdürmeyi amaçladığı belirtilerek, bu saldırının İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarının bir kanıtı olduğu vurgulandı.
Müzakere Masasına Saldırı: Türkiye'den Kınama
Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, ateşkes müzakereleri devam ederken Hamas heyetinin hedef alınmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi. Açıklamada, "İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'da Hamas müzakere heyetine yönelik düzenlediği saldırıyı lanetliyoruz. Ateşkes müzakereleri devam ederken Hamas müzakere heyetinin hedef alınması, İsrail'in barışa ulaşmayı değil, savaşı sürdürmeyi amaçladığını göstermektedir" denildi.
Saldırının, arabuluculuk rolü üstlenen Katar'ı da hedef aldığına dikkat çeken Bakanlık, bu durumun İsrail'in terörizmi bir devlet politikası olarak benimsediğinin açık bir kanıtı olduğunu belirtti. Türkiye, "Egemenliğini ve güvenliğini hedef alan bu alçakça saldırı karşısında Katar'ın yanında yer almaktayız" diyerek Katar'a destek verdiğini açıkladı.
Uluslararası topluma İsrail'in saldırganlığının durdurulması için baskı yapılması yönündeki çağrı da yenilendi.
Ne Olmuştu?
İsrail, bir süredir devam eden ateşkes ve esir takası görüşmelerine rağmen Katar'ın başkenti Doha'da Hamas liderlerini hedef alan bir saldırı düzenlemişti. İsrail, operasyonun sorumluluğunu üstlenirken, Hamas yetkilileri saldırıda can kaybı olmadığını duyurmuştu. Bu saldırı, ABD'nin sunduğu yeni bir ateşkes önerisinin müzakere edildiği kritik bir dönemde gerçekleşti. Saldırının ardından, Batı medyasında Katar'ın arabuluculuk rolünden çekilebileceği iddiaları da ortaya atılmıştı. Bu gelişmeler üzerine Türkiye, İsrail'in eylemini sert bir dille kınayarak, hem barış sürecini baltaladığını hem de bölgedeki gerilimi artırdığını belirtti.





