Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız ve dişlerde oluşabilecek rahatsızlıklar farklı sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Diş ve diş etinin rutin olarak temizlenmesi dişlerin temiz ve sağlıklı görünmesinin yanı sıra oluşabilecek farklı sağlık sorunlarının da önüne geçebilmektedir. Bakımsız dişlerin oluşturduğu kötü görüntü ise kişinin sosyal yaşamını da olumsuz etkiliyor. “Diş temizleme işlemi nedir?”, “Diş temizleme nasıl yapılır?”, “Diş temizleme fiyatı ne kadardır?”, “Diş temizleme neden yapılır?”, “Diş temizleme faydaları nelerdir?”, “Diş temizleme tozunun zararları var mıdır?”, “Diş temizleme spreyi”, “Diş temizleme jeli”, “Diş temizleme nerede yapılır?”, “Diş temizleme acır mı?”, “Diş temizleme aleti nedir?”, “Diş temizleme makinası nedir?” gibi sorular merak edilen konuların başında gelmektedir.

Diş temizleme işlemi nedir?

“Diş lekesi temizleme işlemi nedin?”, “Diş leke temizleme” gibi konular hastalar tarafından gündeme getirilmektedir. Diş temizleme işlemi dişlerin üzerinde oluşan mikro plakların, bakteri plağının ya da yenilen içilen gıdalarla oluşan lekelerin temizlenmesi işlemidir.

Diş temizleme nasıl yapılır?

Diş temizleme işlemi diş hekimi koltuğunda yapılan bir işlemdir. Farklı şekillerde diş temizleme işlemi yapılabilir. “Diş temizleme tedavisi nasıl yapılır?”, “Diş temizleme nasıl olur?”, “Diş temizleme yöntemleri nelerdir?” gibi sorular merak edilmektedir.

Diş temizleme işlemi genel olarak şu şekilde yapılmaktadır.

  • Diş temizleme işlemi el aletleri kullanılarak yapılabilir.
  • Ultrasonik diş taşı temizleyici makinalar kullanılarak yapılabilir.
  • Polisaj aletleri kullanılarak diş temizleme işlemi yapılabilir. Polisaj aletleri arasında yüksek basınçlı su ve tozla polisaj yapan makinalar bulunmaktadır. Bunun yanında fırça ve cila paklarıyla polisaj yapan makinalar bulunur.

Diş temizleme neden yapılır?

“Diş temizliği hangi durumlarda yapılır?”, “Diş temizleme ne işe yarar?” gibi sorular hastalar tarafından gündeme getirilmektedir. Diş temizleme işlemi diş eti sağlığını korumam amaçlı doktor tarafından planlanır ve yapılır.  Diş eti temizliğinin yanı sıra kişilerin fazla boyalı gıda tüketmesine bağlı olarak ortaya çıkan lekelerin temizlenmesi yani estetik amaçlı da diş temizliği yapılabilir.

Diş temizleme işleminin faydaları nelerdir?

Diş temizlenin asıl amacı diş eti sağlığına yöneliktik. Doktorun endikasyon koymasının ana nedeni de budur. Dişlerin üzerinde doğal bir mikro film tabakası oluşur. Bu oluşan mikro filmi tabakası streç filme benzetilebilir. Düzenli ağız bakımı ve fırçalama yapılmadığında bu mikro film tabakasının üzerinde bakteriler oluşmaya başlar. Eğer bu bakteriler düzenli olarak doğru fırçalama ile kaldırılmazsa bir süre sonra ağzın içindeki tükürük bu bakterilerin çoğalmasını fark ederek beyne bildirir. Beyin bu bakterileri kontrol altına almak için üzerlerine bir takım kimyasallar atar. Tükürüğün içindeki bu kimyasallar mikro film tabakası üzerinde oluşan bu bakterileri öldürür ve taşlaştırır. Aslında diş taşı vücudun kendini bakteri plaklarından koruma şeklidir. Bu yüzden bakteri plaklarının kaldırılması ya da diş taşların kaldırılması vücudun verdiği bu savaşta bedene destek olma amaçlıdır. Diş taşlarının neden olduğu diş eti hastalıklarının yanı sıra ileri yaşlarda görülen Alzheimer gibi bir takım nörolojik hastalıkların bağlantılar bilimsel çalışmalarla desteklenmektedir. Dolayısıyla ağız içindeki bu bakterilerin varlığının minimuma indirilmesi ve kontrol altında tutulmasına destek olmak önemli bir gayret ve çabadır.

Diş temizleme çeşitleri nelerdir?

Diş temizleme çeşitleri genel olarak diş taşı temizliği ya da diş cilalama, parlatma şeklinde sınıflandırılabilir.

Diş temizleme dişleri beyazlatmak için mi yapılır?

Diş temizleme işlemi genel olarak dişleri beyazlatmak için yapılmamaktadır. “Diş temizleme diş beyazlatır mı?”, “Diş temizleme diş beyazlatmak için mi yapılır?” gibi sorular hastalar tarafından sorulmaktadır. Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir. Diş temizliği işleminden hemen sonra yapılan polisaj işlemi dişin üzerini kaplayan streç filme benzeyen mikro plakları ortadan kaldırır. Mikro plakların ortadan kalkmasıyla birlikte dişlerdeki hafif sarı görüntü de ortadan kalkacağı için diş temizleten kişi dişinin beyazladığını fark edecektir. Ancak 24 saat sonra sağlıklı olan mikroplak tekrar ağzın içinde oluşacağından tam beklenen etki olmayabilir. Yani diş eti ve diş taşı temizliğinden sonra kalıcı bir beyazlama beklenmemelidir.

Diş temizleme tozunun zararları var mıdır?

Diş temizleme işlemi için kişiler evlerinde çok farklı ürünler kullanabilmektedir. Sadece diş tozu değil piyasa da bu amaçla satılan birçok ürün bulunmaktadır. “Diş temizleme tozu zararlı mı?” , “Diş temizleme suyu diş temizlemede kullanılır mı?”, “”Diş temizleme jeli kullanılır mı?”, “Diş temizleme spreyi diş temizliğinde kullanılır mı?”, “Diş temizleme bandı diş temizliğinde kullanılır mı?”, “Diş temizleme bezi diş temizliğinde kullanılır mı? , “Diş temizleme cilası diş temizliğinde kullanılır mı?”, “Diş temizleme kremleri diş temizliğinde kullanılır mı?”, “Diş temizleme ipi diş temizliğinde kullanılır mı?”, “Diş temizleme gargarası diş temizlemede kullanılır mı?” ,”Diş temizleme leke silgisi diş temizliğinde kullanılır mı?” , “Diş temizleme karbonat kullanılır mı?” ,”Diş temizleme limon kullanılır mı? gibi sorular merak edilen konuların başında gelmektedir.

Piyasada satılan bu ürünler diş doktorları tarafından reçete edilmedikleri sürece hasta tarafından kendi kendine alınması gereken şartı olan ürünler değildir. Mutlaka doktor reçete referansından sonra bu ürünleri tercih etmekte fayda vardır. Bu ürünlerin, bilinçsiz ve fazla kullanıldığında ya da doğru markalar tercih edilmediğinde araştırma ve bilimsel gerçeği olmadığından dişlere zarar verme ihtimali olabilir. Kişiler evlerinde bu tür ürünleri kullanırken doktor önerisi almadan kullanmamalıdır. Aynı şekilde diş temizliği için; gargara, limon, karbonat, diş temizleme leke silgisi gibi ürünlerin de doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerekir.

Diş temizleme aleti olarak neler kullanılır?

“Diş temizleme teknikleri nelerdir?”, “Diş temizleme makinesi nedir?”, “Diş temizleme cihazı”, “Diş temizleme ekipmanları nelerdir?”, “Diş temizleme aparatı” , “Diş temizleme aparatları nelerdir?”, “Diş temizleme araçları nelerdir? “”Diş cephe temizleme robotu”, “Diş çürüğü temizleme aleti nedir?”, “Diş temizleme lazer kullanılır mı?”, “Diş lekesi temizleme aleti” ,”Diş temizleme makinası” gibi sorular merak edilenler arasındadır.

Diş temizleme aletleri genel olarak şunlardır;

  • Diş temizleme aleti olarak el aletleri kullanılabilir. Diş temizliğinin ana amacı sadece bakteri plağını ortadan kaldırmak değildir. Diş taşını da ortadan kaldırmaktır. Bazen diş etinin altında diş taşları bunlar el aletleriyle kaldırabilir.
  • Ultrasonik titreşimli diş temizleme makinaları kullanılabilir.
  • Lazerle diş temizleme. Son 20 yıldır diş taşı temizliğinde lazer teknolojisi de kullanılmaktadır. Lazerlerle de diş taşı ve diş eti temizliği yapılabilir. Lazer teknolojisi ile dişe dokunmadan, kanama oluşturmadan uzaktan atış yaparak diş temizleme işlemi yapılabilir.

Diş temizleme işleminde hangi tekniğin kullanılacağı hasta ve doktorun birlikte karar vermesi gerekir. Hasta için hangi tekniğin daha uygun olduğu planlanmalıdır. Diş temizliğinde bu 3 ana yöntem de kullanılabilir. Doktor ve hastanın tercihinin yanı sıra aynı zamanda doktorun bilgisi ve ekipmanıyla da ilgilidir.

Diş temizleme fiyatı nedir?

“Diş temizleme diş temizleme beyazlatma fiyatları nedir?”, “Diş çürüğü temizleme fiyatı ne kadardır?”, “Diş çürük temizleme fiyatı nedir?”, “Diş temizleme kaç paradır?”, “Diş lekesi temizleme fiyatları ne kadardır?”, .”Diş temizleme ne kadar?”, “Diş temizleme fiyatı ne kadardır?” , “Diş temizleme fiyatları”, “Diş temizleme ve beyazlatma fiyatları ne kadardır? Gibi sorular merak edilmektedir. Türk Tabipler Birliği’nin diş temizliği ile ilgili çıkardığı bir asgari ücretlendirme bulunmaktadır.  Diş temizliğinin bu fiyatın altında yapılması uygun değildir. Diş temizliğinin bu fiyatın üstünde yapılması da kullanılan ekipmanın ve malzemenin içeriğine göre değişebilmektedir.  Günümüzde sadece diş eti hastalığı uzmanı olan doktorlar bulunmaktadır. Lazer teknolojisinin kullanıldığı alanlar her hasta için açılan özel malzemeler bulunmaktadır. Dolayısıyla fiyatlandırma da kullanılan malzemenin özelliğine yapılan işlemin içeriğine göre değişebilmektedir.

Diş temizleme acır mı?

Diş temizleme işleminin ağrılı veya acılı bir işlem olup olmadığı merak edilmektedir. Birçok insan diş temizliğinin ağrılı veya acılı olduğunu düşünerek bu uygulamadan kaçınabilmektedir. Diş temizliğinin acıtıp acıtmadığı ağrı skorlamasıyla tanımlanabilmektedir. Maksimim ağrı 10 hiç ağrı durumu ise 0 olarak skorlanırsa, diş taşı temizliği 2-3 olarak belirtilebilir. Çoğu hasta tarafından ağrı duruma “1” olarak ifade edilmektedir.

Alternatif diş temizleme yöntemleri dişe zarar verir mi?

Alternatif dış temizleme yöntemleri arasında doğal temizleme önerileri gündeme getirilebilir. Bunların arasında en bilineni çilek tüketmektir. Çilek, elma gibi asiditesi yüksek meyveleri tüketmek diş temizliğinde önerilebilir. Ancak limon, karbonat, leke silgisi, gargara gibi yöntemler gündeme geldiğinde bu tür ürünlerin kesinlikle doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekmektedir. Bu ürünlerin belli standartlarda olanlarının doktor önerisiyle tercih edilmesi sağlıklıdır.   

Diş temizleme beyazlatma hangi aralıklarla yapılır?

Diş temizliği hangi sıklıkla yapılmalıdır? sorusu hastalar tarafından sorulmaktadır. Diş temizliği ya da beyazlatma işlemi belli aralıklarla yapılmalıdır. Diş temizleme işlemi kliniklerde 6 ayda bir gözlemle, kişiye özel randevu sistemi ile belirlenmelidir. İlk tedaviden sonra 6 aylık kontrol tedavisi uygulanmalıdır. Gerek duyulan durumlarda 6 ayda bir hasta davet edilerek diş temizleme tekrarlanmalıdır. 6 aylık kontrolde diş temizleme işleminin gerek olmadığı görülürse süre uzatılabilir. Ancak beyazlatma işlemi farklı bir teknik ve farklı bir işlemdir. Beyazlatma da ofis tipi beyazlatma ya da ev beyazlatması gibi alternatif tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Diş temizleme bitkisel yöntemler var mıdır?

“Diş temizleme ceviz kullanılır mı?”, “Diş temizleme doğal yöntemler nelerdir?”, “Diş temizleme elma sirkesi kullanılır mı?” gibi sorular gündeme gelmektedir. Diş temizliğinde bitkisel içerikli diş macunları kullanılabilir. Bitkisel içerikli doğal tedaviler olarak asidite oranı yüksek çilek ve elma gibi meyvelerin tüketimi önerilebilir. Ancak günümüzde diş taşı temizliği ya da diş eti temizliğinde bitkisel bir ilaç bilimsel olarak bulunmamaktadır. Bir yöntemin bilimsel olarak desteklenmesi demek o yöntemin kısa ve uzun vade etkilerini klinik olarak gözlemlenmesi, not edilmesi ve bundan istatistiki sonuç çıkartılması demektir. Gönde bir kilo elma yiyerek bakteri plağının engellense bile uzun vadede elmanın içinde bulunan şeker oranından dolayı diş çürüğüne neden olunması mümkündür.  

Diş temizleme çürük tedavisinde etkili midir?

Diş temizleme çürük tedavisinde oldukça etkilidir. Diş kirliliğine sebep olan bakteri ile diş çürüğüne neden olan bakteri kardeş bakterilerdir. Bu nedenle birinin çoğalmasını veya yoğunluğunu azaltmak diğeri de azalacaktır.

Diş çürüğü temizleme evde yapılır mı?

Diş çürüğü temizliği evde yapılmamaktadır. Çürük bir dişin ev tedavisi ya da bitkisel tedavisi yoktur. Ancak diş çürüğünü engelleyici tedavi evde yapılabilir. Bunun da en bilinen ve yaygın olan şekli düzenli olarak diş fırçalamaktır.

Diş temizliği dişe zarar verir mi?

Diş temizliği dişe zarar vermez tam tersi dişe faydalıdır. Ancak diş temizliğini uzman bir doktor yapmalıdır. Diş temizliğini doğru, uygun şartlar altında ve etkili bir şekilde yapılmalıdır.

Diş temizleme etkileri nelerdir?

Diş temizlemenin etkileri arasında uzun vade diş eti sağlığı ve buna bağlı olarak da uzun ömürlü diş sağlığı sayılabilmektedir.

Diş eti temizliği ile diş temizliği aynı anlama mı gelir?

Diş eti temizliği ile diş temizliği arasında çok büyük bir fark yoktur. İkisi de aslında aynı işlemdir. Hem diş taşı temizliği hem diş temizliği aynı anlama gelir. Diş taşı, dişin üzerinde oluşsa da aynı zamanda diş eti tarafından çevrelenir. Diş taşı kaldırıldığında diş eti de daha sağlıklı nefes alır hale gelir.

Diş temizleme fırçası nasıl olmalıdır?

Diş temizlemesi sırasında, diş etinin sağlığına, durumuna göre hangi tip fırça kullanacağına veya hangi tip cila kullanılacağına karar verilir. Eğer hastanın yıpranmış ve bozulmuş diş eti dokusu varsa mümkün olan en yumuşak olan cila ve fırçalar tercih edilmelidir. Evde de hastanın devam fırçalamasını yine aynı tip ekstra hassas denen diş fırçası gurubuyla devam etmesi tavsiye edilir.

Diş temizleme hapı var mıdır?

Diş temizleme hapı yoktur. Ancak diş temizliğinin etkinliğini ölçen, belirleyen tabletler vardır. Bu tabletler suya atılır. Daha sonra hasta bu suyla gargara yapar. Hastanın efektif bir fırçalama yapıp yapmadığı ya da diş taşı temizliğinden sonra bakteri plağı kalıp kalmadığı bu haplar sayesinde ölçülebilmektedir. Ancak diş taşı temizliği yapan ya da diş eti temizliği yapan bir hap bulunmamaktadır.

Diş temizleme işlemi ne kadar sürer?

“Diş temizleme kaç saat sürer?”, “Diş temizleme ne kadar sürer? , “Diş temizleme süresi ne kadardır?” gibi sorular hastalar tarafından sorulmaktadır.

Diş temizleme işleminin süresi;

  • Doktorun bilgi ve becerisi
  • Hastanın sabrı
  • Hastanın diş taşı miktarına göre değişiklik gösterebilir.

Genel olarak diş temizleme işlemi 15 dakika ile 45 dakika arası sürmektedir.

Diş temizleme yaş sınırı var mıdır?

14 yaş ve altında diş taşı temizliği çok tavsiye edilmemektedir. Diş taşı temizliği daha çok 18 yaş ve üzerinde gündeme gelmektedir. Ancak 14-18 yaş arası nadir de olsa atipik taş üreten tükürük içeren ağızlar olabilir. Çok nadirde olsa bu durumlarda 14-18 yaş arası diş taşı temizliği yapılabilir.

Diş temizleme ne zaman yapılır?

Diş temizleme işlemi rutin kontrollerle ortaya çıkar. 18 yaşın üstünde diş muayenesi yaptırmakta fayda vardır. Kişide 18 yaşında diş taşı bulunmuyorsa yılda bir kez rutin kontrollerin yapılması tavsiye edilir.

Diş temizleme nerede yapılır?

Diş temizleme ve diş eti temizleme işlemi uzman kadrolar tarafından diş kliniklerinde yapılmalıdır.