Dolandırıcılar, son günlerde popüler olan fenomenlere benzeyen dolandırıcılık şemalarını kullanarak, Ekrem İmamoğlu'nun BOTAŞ reklamında oynamış gibi gösterildiği bir video ile mağdurları hedef aldı. t24 yazarı Füsun Sarp Nebil, konuyu köşesine taşıdı ve videonun dolandırıcılar tarafından hazırlandığını belirtti.

Füsun Sarp Nebil'in detaylı incelemesinden çıkan başlıca noktalar şöyle:

  • Videoda, İmamoğlu figürüyle güven oluşturulurken, aynı zamanda büyük tankerler, depolama alanları ve boru hatları gibi görsellerle izleyiciye büyük bir fırsat sunuluyor gibi gösterilmeye çalışılıyor.
  • Ancak videoda dikkati çeken bazı hatalar var. İmamoğlu'nun, BOTAŞ'ın reklamında yer almasının mantıklı olup olmadığı ve görüntülerin deepfake olup olmadığı gibi sorular gündeme geldi.
  • Videoda kullanılan IVR sistemi, 5 bin 270 lira geliri söylerken normal bir insanın ifadesiyle değil, kademeli bir şekilde rakamları telaffuz ediyor. Bu durumun bir dolandırıcılık işareti olarak değerlendirilmesi gerekiyor.
  • Videoların linkleri de dikkat çekiyor. Birden fazla versiyonda farklı linklerin kullanılması ve güvenilir olmayan alan adları kullanılması, dolandırıcılık ihtimalini artırıyor.
  • Dolandırıcıların Türkiye'deki ekonomik koşulları ve insanların yatırım yapma eğilimini kullanarak, bu tür sahte yatırım şemalarını organize ettiği belirtiliyor.
  • Füsun Sarp Nebil, İçişleri Bakanlığı'nın teknik dolandırıcılıklara odaklanması ve bu tür olayları takip eden uzmanlarla işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca, BOTAŞ'ın adının dolandırıcılıkta kullanılmasının uzun süredir devam ettiği ve şirketin web sitesinde 10 Mart 2023 tarihine ait bu konuda bir uyarı bulunduğu da belirtti.

Nebil, bu tür dolandırıcılıklardan kaçınmak için dikkatli olunması gerektiğini ve olayın sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde artan bir sorun olduğunu ifade etti.