DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, Sosyal Medya Yasası olarak bilinen yasa değişikliği nedeniyle yaptığı basın toplantısında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Kimse tweet attığı için tutuklanmadı" açıklamasına yanıt vererek "Bekir Bozdağ’ın söylediği gibi kimse tweet attığı için tutuklanmayacak ancak tweet içeriği nedeniyle çok kişi tutuklanacak" diye konuştu.

"İKTİDARIN PROPAGANDA ORGANLARI OLAN SİTELERE RESMİ İLANLARLA KAYNAK AKTARILACAK"

"Vatandaşları susturalım, susmayanları, cezalarla yıldıralım diye kanun teklifi verdiler" diyen Yeneroğlu; sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatırlayınız, iki ay önce seçim kanunlarında değişiklik yaparak kendilerine yarayacağını düşündükleri değişiklikler yapmışlardı.  Şimdi de gazetecileri, internet haber sitelerini susturalım, sosyal medyada görüşlerini paylaşan vatandaşları susturalım, susmayanları yargılayalım, sitelerini kapatalım, cezalarla yıldıralım diye kanun teklifi verdiler.
İktıdarın seçimlere hazırlığı da bu işte!!! Basın Kartı Komisyonu'nun üyelerini belirleme yetkisinde ağırlık zaten iktidar partisinin propaganda ofisi gibi çalışan İletişim Başkanlığı’na ait.  Şimdi bu yetkiyi kalıcılaştırmak ve kanunla düzenlemek istiyorlar."

Yeni yasa ile internet haber sitelerini kontrolleri altına alınmak istendiğini belirten Yeneroğlu "Kanun teklifi ile internet haber sitelerinin sorumlularının her türlü bilgilerinin alınarak kayıt altına alınması öngörülüyor. Burada iktidarın hedefinin ne olduğu çok açık. İnternet haber sitelerine açıkça müdahale edecekler. Haberleri silme baskısı yapacaklar. Öte yandan iktidarın propaganda bülteni gibi çalışan internet haber siteleri ise Basın İlan Kurumu’ndan gelen resmi ilanlar ile ayakta tutulacaklar ve bunlara kaynak aktarılacak. Yani tam bir havuç-sopa stratejisi internet haber siteleri için uygulanacak" ifadelerini kullandı.

"RETWEET, LİKE SUÇ OLACAK"


Kanun teklifinde ‘Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu’ diye yeni bir suç ihdas edildiğini öne süren Yeneroğlu şu uyarıları yaptı:

"TCK’da yapılacak olan düzenleme ile sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimseye 3 yıla kadar hapis öngörülüyor... Dolayısıyla, sosyal medyada ifade özgürlüğü sınırları içinde bir paylaşım yapan bir kişi, sabaha karşı ansızın evi basılarak gözaltına alınabilecek ve yalan haber yayma gerekçesiyle tutuklanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır."

Vatandaşların Twitter’da retweet yapmasının, like atmasının artık daha tehlikeli olacağını ve soyal medyadaki basit bir retweetin dahi kolaylıkla suç haline gelebileceğini öne süren Mustafa Yeneroğlu, "Hükümet açıkça, insanlarımızın ifade hürriyetlerini yok etmeye ve seçime giderken tüm toplumu baskı altına almaya çalışmaktadır" dedi.

"SOKAKLARDA OLACAĞIZ"

Yeneroğlu açıklamasının sonunda hükümete şu sözlerle seslendi:

"Ey hükümet!
Türkiye’nin durumu artık gizlenebilir gibi değil. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Hayat pahalılığı, adaletsizlikler, yolsuzluklar, yasaklar ve türlü rezillikler artık herkesin malumu. Hükümet televizyon ve radyoları RTÜK ile kontrol altına aldığı gibi interneti ve sosyal medyayı da kontrol altına almak istiyor. Belki geçici olarak kısmen başarılı da olabilir. Ama ne yaparlarsa yapsınlar biz DEVA Partisi olarak hem sosyal medyada hem de sahalarda, caddelerde ve sokaklarda olacağız. Halkımızın haber alma özgürlüğünü ve düşüncelerini ifade etme hakkını savunacağız. Sokakta insanlarımıza dokunacak, sıkılmadık el bırakmayacağız. Bu kötü yönetimi ilk seçimde gönderecek, Türkiye’yi herkesin refah ve huzur içinde yaşayacağı gerçek bir hukuk devleti yapacağız."