İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi Cumartesi Anneleri’nin 1995’ten bugüne Galatasaray Meydanı’nda kayıpların akıbetinin açıklanması, sorumluların yargılanması için yaptıkları eylemlerin 1000. haftasında Dersim’de destek açıklaması düzenledi.

Dersim Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, kentteki siyasi partiler ile çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada basın metnini İHD Dersim Şube yöneticisi Gönül Sonbahar okudu.

‘1000 HAFTADIR HİÇ DİNMEYEN BİR ACIYLA BURDAYIZ’

Bugün 1000. kez aynı derin acı ve aynı ısrarla bir araya geldiklerini belirten Sonbahar şunları söyledi: “Biz Cumartesi Anneleri/ İnsanlarıyız. Anneyiz, babayız, eşiz, kardeşiz, evladız, yeğeniz, torunuz. Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan sevdiklerimizden bir daha haber alamadık. Ya aylar, uzun yıllar sonra ‘kimliği meçhul kişi’ olarak gizlice gömüldükleri kimsesizler mezarlığında ağır işkence izleri taşıyan bedenlerine ulaştık ya da hiçbir iz bulamadık. Onlardan geriye sadece isimleri ve kucaklarımızdaki fotoğrafları kaldı.”

‘GALATASARAY BİZİM VE KAYIPLARIMIZIN SESİ’

“27 Mayıs 1995’ten beri, her hafta saat 12:00’de Galatasaray Meydanı’nda toplandık” diyen Sonbahar şöyle devam etti:  “Galatasaray bizim ve kayıplarımızın sesi oldu. Kimi zaman engellendik, kimi zaman yasaklandık. Şiddetle, zorla dağıtıldık kimi zaman. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimize dokunamıyoruz ama her cumartesi onların resimlerini gururla taşıyoruz. Mezarlarına çiçek koyamıyoruz, ama her cumartesi onlar için Galatasaray Meydanı’na bir karanfil bırakıyoruz. 1000. haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Sevdiklerimizi bulana kadar onları aramaktan vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz.”