Mardin’in Derik ilçesinde 20 Ağustos’ta Cengiz Holding’e ait Eti Bakır İşletmelerinden fosfat gübresi yükleyen bir TIR’ın şehir merkezinde freninin boşalmasıyla meydana gelen kazaya müdahale etmeye gidenlere aynı yükü taşıyan bir başka TIR’ın çarpması sonucu 21 kişi yaşamını yitirdi. Olayın ardından ihmaller zinciri ortaya çıktı. Şehir merkezinde ağır tonajlı araçların aşırı hız yapması ve uyarılara rağmen önlem alınmadığı, ayrıca Derik Kaymakamlığı ve Derik Emniyet Müdürlüğü’nün yolun ağır tonajlı ve tehlikeli madde taşıyan araçların geçişine kısıtlanması önerisine cevap verme gereği duymadığı ortaya çıktı. 

İLK KAZADA 2 ÖLÜ, 1 YARALI 

Olaya dair soruşturma devam ederken, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) olay yeri inceleme raporuna ulaştı. Raporda, birinci kazanın ardından Olay Yeri İnceleme ekiplerinin bölgeye giderek tespit işlemlerine başladığı ve 2 kişinin öldüğü, bir çocuğun da yaralandığına yer verildi. İkinci TIR’ın çarpması sonucu ise 19 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. 

PATLAMA VE ‘KAÇIN’ SESİ DUYULDU

Lastik patlaması (top atması) olduğu tahmin edilen bir patlama sesinin duyulduğu belirtilen raporda, “Polis memurları araç megafonu kullanarak, çevrede bulunan kalabalık vatandaş grubunu kontrollü şekilde olay yerinden uzaklaştırmaya ve olay yerini güvenli muhafaza altına almaya çalıştığımız esnada patlama sesine (muhtemelen araç lastiği patlama sesi) bir ses duyulduğu, kalabalık gruptan ‘kaçın’ şeklinde sesler duyulduğu” tespitine yer verildi. 

YOLDA 365 METRE KAZINMA İZİ OLUŞTU

İkinci olayın şokunun atlatılmasının ardından devam eden olay yeri incelemesinde, olayın yaşandığı yol üzerinde sürtünme-kazınma şeklindeki izlerin 365 metre uzunluğunda olduğu, ilk kazadaki çekici ile ikinci kazadaki çekici arasında 75 metre mesafe bulunduğu kaydedildi. (Mezopotamya Ajansı)