Hatay'ın Antakya ve Defne ilçesinde depremin etkileri devam ediyor. Hatay'da Su, çadır ve hijyen malzemeleri ihtiyacı var. Birçok aile hasarlı evlerden eşyalarını asansör vinç yardımıyla çıkartıyor. Kentin caddelerinde eşya kamyonların biri gidiyor biri geliyor. Duvarlar kayıp ilanlarıyla dolu.

HABER: Fatoş ERDOĞAN

Hatay'da siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının Hatay halkıyla dayanışması devam ediyor. Siyasi Partiler köylere yardım malzemeleri götürüyor.  Defne' de halk hasarlı binalardan asansör vinç yardımıyla eşyalarını çıkartıyor. Her şeyini kaybeden halk, ekonomik olarak bir daha alamayacağını düşündüğü eşyaları yüksek taşıma bedellerine rağmen götürmeye çalışıyor. Kimisi bir depoya kimisi şehir dışına taşıyor eşyalarını. Hatay sokaklarında nakliye kamyonların biri gidiyor biri geliyor. Konuştuğum bir memur Hatay içi taşıma için kendisinden 12 bin lira istendiğini söyledi, bir başka yurttaş 22 bin liraya Mersin'e eşyalarını götürmüş depremin üzerinden 27 gün geçti halk bu kadar güne rağmen sorunlarına çözüm bulamamış su yok Hatay'da kilometrelerce öteden dayanışma çadırlarına gelip su istiyor halk. Hatay Valiliği kara propaganda yapılıyor dedi su ihtiyacına, halk gelsin görsün sayı ile su veriyorlar ya da hiç bulamıyoruz diyerek valinin sözlerine tepki gösterdi. AFAD yetkilileri bazı aileleri arayarak konteyner çıktı size gelin diyerek aramış çoğu yurttaş evlerinin bulunduğu yerleri terk etmek istemiyor gittiklerinde evlerinin ellerinden alınacağı endişesi yaşıyor. Yurttaşlar çadır verilsin biz burada kalmak istiyoruz diyerek çağrı yaptı.

Hatay'da enkaz kaldırma faaliyetleri devam ediyor. Hasarlı binaların yıkımına henüz başlanmamış. Kentin sokaklarında hasarlı binaların önünden geçiyoruz bazı binalara polis şeridi çekilmiş sokak lambaları gündüz vaktinde yıkılmış şehri aydınlatıyor.

Hatay'da Defne ve Antakya'ya bağlı köylerde yaşam mücadelesi veriyor halk. Şehir içindeki kadar yıkım olmadığını düşündüğüm köylerde hasarlı ev sayısı çok fazla, halk seralarda kalıyor. Çadır olmayan aile sayısı düşündüğümden daha çok. Bazı köylere hiç gidilmediğini gördüm. Dağdan kopan kayalar bir köyü yerle bir etmiş. 20 gün boyunca hiçbir devlet yetkilisi gelmemiş küme evlerinin bulunduğu köye yurttaşlar elektrik, su bağladınız imar affı çıkartınız vergi verdik o zaman biz vardık depremin üzerinden 27 gün geçti gelen olmadı ölülerimizi, yaralılarımızı ellerimizle çıkardık ambulans bile gelmedi biz yok muyduk diyerek isyan etti.

Defne Tavla Mahallesi ve Toygarlı Köyü'nü ziyaret ettik bugün halk gözyaşları içinde karşıladı bizleri seralarda, bulabildikleri çadırlarda ve hasarlı evlerde kalıyorlar. Kiminin hayvanları var yem bulamıyor, kimi su bulup çay içebildiği için mutlu olduğunu söyledi. Köyleri siyasi partiler ziyaret etmese neredeyse unutulmuş.

Hatay'da depremin üzerinden 27 gün geçti acılarını yaşamaya fırsat bulamayan halk gitmekle kalmak arasında bocalıyor. Koca bir belirsizlik var geleceklerine ilişkin. Depremin ilk günlerinde yaşanan kurtarma koordinasyonsuzluğun devamı yaşanıyor Hatay'da. Kimse nereye gideceğini nasıl yaşayacağını, çocukların okulunun ne olacağını bilmiyor. Çünkü devlet bu konularda bilgi vermiyor kimseye. Konteyner kentlerde yaşamaya zorlanan halk bunca yardımın neden kendilerine dönmediğini bilmek istiyor.