6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Penta Park Sitesi'nin altındaki iki iş yerinde yapılan tadilatlarla ilgili 7 kişi hakkında daha dava açıldı. Bu yıkımda 115 kişi hayatını kaybetmişti. Savcılık, "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla sanıklar için 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediyor. Ayrıca, 5 sanık için meslekten men cezası isteniyor.
Bilirkişi Raporu: Asli Kusur Tespiti
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ek iddianamede, site altındaki iş yerlerinde yapılan tadilatlara odaklanıldı. Bilirkişi raporuna göre, 3 numaralı bloğun altında bulunan Ziraat Bankası şubesindeki tadilatlarda bodruma iniş merdiveninin yeri değiştirilmiş, çelik merdiven eklenmiş ve döşemede boşluklar açılmıştı. Bu işlemlerin binanın statiğini olumsuz etkilediği belirtilerek "asli kusur" olarak değerlendirildi.
Benzer şekilde, 1 numaralı bloğun altındaki Ada Cafe (sonradan Reçel Cafe) adlı işletmenin de asma kattaki döşeme boşluklarını genişlettiği ve bu tadilatların binaya ek yük getirdiği tespit edildi. Bu müdahaleler de raporda "asli kusur" olarak nitelendirildi.
Suçlamalar ve Talepler
Söz konusu tadilatları yapan firmaların "Türkmen İnşaat Turizm Mimarlık ve Dekorasyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi" ve "Kırlangıç İnşaat Tur. Nak. San. Tic. Ltd. Şti." olduğu belirlendi. Şirket yetkilileri ve mimarlar da dahil olmak üzere 7 şüphelinin, suçlamaları kabul etmediği ifade edildi.
İddianamede, sanıkların üzerlerine düşen dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandıkları ve bu durumun depremde meydana gelen ölümlerden sorumlu oldukları belirtildi. Savcılık, sanıklar hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile birlikte, mesleklerini icra ederken gösterdikleri özensizlik nedeniyle 5 sanık için meslekten men kararı verilmesini talep etti.
Birleştirilen Davalar
Daha önce, Penta Park Sitesi'nin müteahhitleri, fenni mesulleri ve statik proje müellifleri hakkında da dava açılmıştı. Yeni hazırlanan iddianameyi kabul eden Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bu iki davayı birleştirme kararı aldı. Böylece, yapıdan sorumlu olanlar, kamu görevlileri ve tadilatı yapanlar olmak üzere tüm sanıklar aynı dava dosyasında yargılanacak.





