Sözcü'nün haberine göre; üreticilerin hayvan varlıklarını yok değerine satmaya başladığına dair toplumsal medya üzerinden bilgiler gelirken, kesim yetkilileri de ziraî üretimin tehlike altında, besin krizinin de kapıda olduğunu vurguladı.

DESTEKLER NAKİT OLSUN

Büyük yıkımın gerçekleştiği Hatay’da çiftçilerin her şeye karşın üretime devam etmeye çalıştığını kaydeden Antakya Ziraat Odası Lideri Mehmet Muzaffer Okay, “Sahada tarımla ilgili baya bir badire var. Nakit dayanaklar şimdi hesaplara yatmadı. Onlar bekleniyor. En azından çiftçi kent dışına çıkacak, gübresini alacak, ödemesi var, konutun gereksinimi var para lazım, para yok ne yapacak. Hayvan yemi lazım, nakit lazım, gübre lazım” dedi.

Çiftçilere bir an evvel olağan vakitlerde da geçerli olan takviye ödemelerinin yapılması gerektiğini aktaran Okay, “Hatta sarsıntı bölgesindekilere nakit olarak ödenmesi çok değerli. Destekleme ödemelerinde karta yatırıp yalnızca mazot ve gübre alabilirisiniz deniyordu. Bu kural da kaldırılmalı. Biz artık nakit kalsın istiyoruz. Hakkımız olan bir para bu. Hayvanlarda yem külfeti var. Gübre vakti geliyor para yok, gübre yok” diye konuştu.

Kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların sarsıntının yıkıcı tesirleriyle uğraşırken bir yandan da hayvanlarının hayatlarını kurtarma uğraşında olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Lideri Baki Remzi Suiçmez, “Kırsal alanda sarsıntının yarattığı en kıymetli tesir, bitkisel üretime yönelik makine ve ekipman hasarları dışında, hayvancılık alanında görülüyor. Zelzele, besin krizini tetikleyecek. Yanlış tarım siyasetleri, derinleşen ekonomik kriz, iklim olaylarının ziraî üretime olumsuz tesirleri nedenleriyle yaşanan besin krizi ve yüksek besin enflasyonuna sarsıntının tesirlerinin eklenmemesi için somut kamucu tarım ve kırsal kalkınma siyasetleri gerekir” dedi.

Depremin etkilediği vilayetler ülke çapındaki bitkisel üretimin yüzde 20.9’unu, tahıllar ve başka bitkisel üretiminin yüzde 12’sini üretirken, toplam işlenen tarım alanının yüzde 14.5’ine, büyükbaş hayvanların yüzde 12’sine ve küçükbaş hayvanların 16.3’üne sahip. TÜİK 2022 yılı datalarına nazaran sarsıntıdan etkilenen 10 vilayette 2 milyondan fazla büyükbaş ve 9 milyondan fazla küçükbaş hayvan bulunurken, bu ülkedeki hayvan varlığının yüzde 15’ine denk geliyor. Zelzele bölgesindeki tarım yeri ölçüsü yaklaşık 3.7 milyon hektar, kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık 270 bin.