Karaca’nın ziyaret ettiği oto tamircisi, iktidarın kamuya personel alımında mülakat uygulamasını eleştirerek, “KPSS’den 76 puanla benim kızımı yedeğe bile yazmadılar. 49 puanla kendi adamlarını aldılar. Geçen gün AKP milletvekili adayı buraya geldi. Hiç ses çıkarmadı, dese diyecektim aslında. Benim sana oy vermem için beni bir ikna et diyecektim” dedi.

Karaca, ziyarete ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“İŞİN NİTELİĞİ GEREĞİ ZORUNLU HALLER DIŞINDA MÜLAKAT UYGULAMALARINA SON VERİLECEK”

“Millet İttifakı iktidarımızda; kamu görevine alınmada her aşamada liyakat ve eşitlik ilkelerini hâkim kılacak, şeffaflığı sağlayacağız. Mülakat uygulamalarına son verecek, yazılı sınavda en yüksek puan alandan başlamak üzere personel alımı yapılmasını sağlayacak, işin niteliği gereği sözlü mülakat yapılmasının zorunlu olduğu istisnai halleri kanunla düzenleyecek, sözlü sınavlarda adaylara yöneltilecek soruların kura usulüyle belirlenmesini, sözlü sınav ve mülakatların kayda alınmasını temin edeceğiz. KPSS sınavlarının sayısını artıracak ve sınavlardan ücret almayacağız.

“MERKEZ BANKASI VE KURULLARINA ATANACAK BAŞKANLAR ÖNCE PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA DİNLENECEK”

Merkez Bankası, TÜİK ve Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara atanacak Başkanların atanmadan önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kamuoyuna açık bir oturumda dinlenilmesini sağlayacağız. Düzenleyici ve denetleyici kurumların ve kamu bankalarının üst yönetimine yapılacak atamalarda eğitim, sektör tecrübesi gibi kriterleri sıkılaştıracak ve titizlikle uygulanmasını sağlayacağız. Kamuda kariyer sistemine dayalı çağdaş bir insan kaynakları yönetimine geçecek, her kurumun nitelikli “meslek elemanı” ihtiyacını kendi içinden karşılaması ilkesini getirecek, meslek memurluklarına atanmada kurumlar arası nakil işlemi uygulamalarına son vereceğiz. Kamu hizmetinde yükselmede objektif kriterlere dayanan ehliyet, liyakat, performans ve kıdem dışında bir ölçüt kabul etmeyecek, fırsat eşitliğini mutlak surette sağlayacağız.”