Denizli Tavas’ta Avdan Madencilik’in kömür madeni işletmesine yürümeyi durdurma kararı verildi. Şirketin çalışmalara devam ettiği söylendi.

Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde yurttaşlar, durum tepki gösterip eylem düzenledi.

Avdan köyünde toprağını savunan 75 yaşındaki Hatice Kocabaş, tarlasına giren maden şirketinin mühendisleri ile tartıştı. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen tarlaya girdiği söylenen mühendisler, ‘darp’ davası açtı.

Şahıslar, 75 yaşındaki Hatice Nine’ni kendilerini dövdüğünü iddia etti.

“ÖLSEM DE TOPRAĞIMI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Açılan davaya karşı destek bekleyen Kocabaş, “Ölsem de bu haklı davadan dönmeyeceğim. Toprağımı korumaya, köyümü savunmaya ve ömrüm yettiği kadar üretmeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Hatice Teyze

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; Kocabaş, şunları da dile getirdi: 

“Biz köylüler, kömür değil, yaşamak ve üretmek istiyoruz diyen köylüler acele kamulaştırma kararına karşı dava açmış, yürütmeyi durdurma kararıda almıştık. Fakat mahkeme kararını dinlemeyen Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin, yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarına devam ettiği öğrendik, şimdide benim işçileri mühendisleri darp ettiğim iddiası ile dava açılmış”

DAVA 5 MART'TA

Hatice Nine, 5 Mart Salı günü saat 09.50'de Tavas Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

HER ŞEY ERDOĞAN’IN KARARNAMESİ İLE BAŞLADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 14 ocak 2022’de çıkan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile  Denizli’deki tarım arazilerine kömür madeni için acele kamulaştırma kararı alındı.

Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Şirketi Advan köyünde kömür madeni yapılması için çalışmalara başladı.

 Kamulaştırmanın ardından toprağına sahip çıkan köylüler, “Madene verecek bir karış toprağımız, bir dal zeytinimiz, bir tane ağacımız yok” diyerek dava açtı.

Davada maden ocağına “yürütmeyi durdurma” kararı verildi. Mahkeme kararına uymayan şirketin bölgede çalışmalarını sürdürdüğü söylendi.

AKBELEN’DEN ADVAN’A DAYANIŞMA MESAJI

Muğla Akbelen’de toprakları için mücadele eden köylüler, Advan’daki köylülere dayanışma mesajı iletti.

Akbelenli köylülerin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Haksız yargılamalarınıza, talanınıza karşı bizler birleşerek mücadelemizi büyüteceğiz!” denildi.