Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İran'daki idam cezalarıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Türkçe, Kürtçe, Farsça ve Azerice 4 dilde tweet atan Demirtaş, idam cezalarına tepki göstererek, "Halkların özgürlük isteklerini şiddetle, idamla bastırmaya çalışan İran devletini kınıyorum. Hangi şiddet, hangi hapis, hangi ölüm hak ve özgürlük isteğini yok edebilmiş ki?" dedi.

İRAN'DA NE OLUYOR?

Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Jîna Amini'nin, 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Amini'nin ölümünün ardından ülke genelinde başlayan protestolar aylardır devam ediyor. 

İran'da protestolara katıldıkları için yargılanan 11 kişiye ise idam cezası verilmişti. İdama mahkum edilen 23 yaşındaki Muhsin Şikari'nin cezası 8 Aralık'ta infaz edilmişti. '2 Besic üyesini öldürme ve 4 kişiyi yaralama' suçlamasıyla idama mahkum edilen Mecid Rıza Rahneverd'in cezası da 12 Aralık'ta infaz edilmişti.

Protestolarla bağlantılı idam edilen ilk gösterici olan Şikari, "ateşsiz silah taşımak, yolu kapatmak, araçları durdurmak, güvenliği ihlal etmek, bir güvenlik görevlisini yaralamak, korku ve dehşet salmak gibi eylemler yoluyla devlete karşı savaş açmakla (muharebe)" suçlanmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü IHR, 29 Kasım'da yayımladığı raporda, Amini'nin ölümü sonrasında başlayan eylemlerde 448 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade ise güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti. İran Güvenlik Konseyi ise 3 Aralık'ta, toplam ölü sayısının 200'ü aştığını açıklamıştı.