Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Demir Yumruk Operasyonu'nda Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, Melih ve Hakan Karabacak kardeşlerin mal varlıklarına tedbir koydu. İki kardeşe ait Detaş Konut İnşaat AŞ, Detaş Sac Profil AŞ, Ede Yatırım Gayrimenkul AŞ ile Ederay İnşaat Taahhüt AŞ için de tedbir kararı alındı.

Halk TV'nin haberine göre, Karabacak kardeşlere ait şirketlerden 8 milyon 750 bin liralık alacağı bulunan özel bir banka da ihtiyati haciz talebinde bulundu. Söz konusu borca Karabacak kardeşlerin de kefil oldukları anlaşıldı.

Sahipleri gözaltında bulunan Detaş Grubu'nun temeli 1990'ların başında atıldı. Grubun en büyük şirketi Detaş Sac Profil'in 2020 yılı cirosu 4,2 milyar lira. Şirket, Fortune 500 Türkiye listesine 84'üncü sıradan girdi ve kayıtlı sermayesi ise 300 milyon TL olarak görünüyor.

EVCİL'İN ŞİRKETLERİNE VE AKRABALARINA SGK'DAN HACİZ

Soruşturma kapsamında İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geçen 14 Şubat'ta Erol Evcil'e 26,2 milyon liralık haciz gönderdiği de ortaya çıktı. Haciz gönderilen bir diğer isim ise Evcil'in 80 yaşındaki babası Salih Evcil. TMSF, Salih Evcil'e geçen aralık ayında 56 milyon liralık haciz gönderdi.

Haciz yazısı giden bir diğer isim ise Evcil'in eniştesi Fırat Ardıç. İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Ardıça'a 122 milyon liralık haciz gönderdi. Söz konusu hacizlerin tahsil edilemediği anlaşıldı.

ALTIN KAPLAMA TELEFON

Gözaltına alınan isimlerden Hüseyin Eryılmaz ise bir süre önce yaptığı satın almalarla gündeme geldi. 2015'te Hatay Payas'ta bulunan Pay Metal'i alan Eryılmaz, 3 yıl önce de İskenderun'da bulunan Mega Metalurji'yi almıştı. Bini aşkın çalışanı bulunan Eryılmaz'ın, operasyon kapsamında ele geçirilen altın kaplama telefonu dikkat çekmişti.

20 MİLYON DOLARLIK JET UÇAĞI

Sözcü'nün haberine göre ise operasyonda gözaltı sayısı 310'a çıktı. Demir çelik piyasasını manipüle ederek haksız kazanç sağladıkları tespit edilenlere yönelik büyük operasyonda içlerinde işyeri ve konutların bulunduğu 261 taşınmaza, 8 bin 690 banka hesabına, çeteye ait 327 otomobile el koyuldu. Çetelerle bağlantılı 39 firmaya kayyum atandı. Operasyon kapsamında el konulan araçlar arasında Erol Evcil'e ait 20 milyon dolarlık özel jet de yer alıyor. Operasyonda gözaltına alınan Erol Evcil'in, İskenderun'da kaldığı rezidansta kaçmaya çalışırken yakalandığı ortaya çıktı.

İŞYERLERİNDE 25 MİLYON LİRA ELE GEÇİRİLDİ

Evcil'in liderliğini yaptığı çetenin yöneticilerinin maddi açıdan zor durumdaki fabrikaları hedef aldığı belirlendi. Çetenin bu fabrikaları taşınmazları haciz olmaması için kiraladığı saptandı. Çeteye ait iş yerlerinde 25 milyon lira ele geçirildi.

Evcil ve diğer 2 örgüt lideri, ifade işlemleri için Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Şüphelilerin yaklaşık 1 hafta sürecek ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

MALKİ CİNAYETİNİN AZMETTİRİCİSİ

Nesim Malki cinayetini azmettirmekten tutuklu olan Erol Evcil, 2020 yılında tahliye oldu. Nesim Malki cinayeti 1990'larda derin devletle ilişkisi olduğu düşünülen çoğu ismin adının karıştığı bir cinayetti. Evcil, Alaattin Çakıcı'nın çok yakınında bir isimdi.

Nesim Malki, 4 ayrı tekstil şirketinin, 1 inşaatın ve 3 de finans şirketinin sahibiydi. Kumaş tüccarlığının yanı sıra Facto Capital Factoring finans şirketinin de sahibiydi. Asıl olarak en büyük gelirini tefecilikten kazanmaktaydı. Evcil'in Malki'den eski parayla 1 trilyon liralık kredi aldığı ortaya çıkmış, Malki'nin öldürülmeden 2 ay önce Evcil ile bu meseleden tartıştığı basına yansımıştı. 1997 yılında Başbakan Mesut Yılmaz, Malki cinayeti ile Türkiye'de bir gecede 700 trilyon lira kadar paranın el değiştirdiğini söylüyordu.