DEM Parti’de 31 Mart Yerel Seçim hazırlıkları sürüyor. Parti içinde İBB adaylığı görüşülürken, anketlerde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş öne çıkıyor. 

BirGün'ün haberine göre, parti organları Demirtaş’ın açıklamasından haberlerinin olmadığını dile getirirken aday adaylığının ise görüşülebileceğini belirtti. Edinilen bilgilere göre DEM Parti, 25-26 Ocak’ta düzenleyeceği Merkez Yürütme Kurulu’nda Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için adaylığını görüşecek.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Başak Demirtaş’ın adaylık için başvurması, bizi sevindiren bir şey. Biz, bu havuza herkesin başvurmasını istiyoruz, ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK’miz yapacaktır’’ dedi.

DEM Parti’nin Diyarbakır Büyükşehir için kadın adayı belli oldu DEM Parti’nin Diyarbakır Büyükşehir için kadın adayı belli oldu

Halk oylamaları tartışmalı geçiyor 

Yerel seçimlerde adaylarını belirlemek için halk oylamaları gerçekleştiren DEM Parti’de 50+1 kuralı tartışmaları ise sürüyor. İki turlu yapılan seçimler, parti tabanı ve adaylar arasında belirli itirazlara sahne oluyor. Daha önce ilk turdan büyük bir farkla önde çıkmasına karşı ikinci tura kaldığı gerekçesi ile çekilme kararı açıklayan Mardin adayı Ahmet Türk, ikna edilirken benzer tartışmalar diğer bölgelerde de sürüyor. Diyarbakır’da yapılan halk oylamasına gelen itirazlar üzerine bir kez daha ön seçim yapılırken 14 ilçenin adayları kesinleştirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adayları ise ikinci tura kaldı. İlk turda 50+1 kuralını geçemeyen erkek adaylardan en yüksek oy alan iki isim bugün kesin adaylık için yarışacak. Oylamanın ikinci turunda aday adaylarından Doğan Hatun ve Garip Kandemir arasında geçecek yarış Diyarbakır Belediye Başkan adayını belirleyecek.

Yüzde 50+1 oranını yakalayan kadın aday adaylarından Serra Bucak’ın oy oranına yapılan itirazların incelemesinin ardından ise bir kez daha oy sayımı işlemine başlandı. Yapılan itirazların değerlendirilmesi üzerine Bucak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kadın Eş Başkan adayı oldu.

Rawest araştırmadan son anket: Kürt seçmen İstanbul’da Başak Demirtaş’ı istiyor Rawest araştırmadan son anket: Kürt seçmen İstanbul’da Başak Demirtaş’ı istiyor

Anket yapıldı: Demirtaş ilk sırada 

Rawest Araştırma’nın İstanbul’da 9-12 Ocak tarihlerinde 1002 kişiyle görüşerek yaptığı DEM Partili seçmenlere yönelik araştırmanın sonuçları açıklandı. Yüzde 95 güven aralığının olduğu belirtilen anketin hata payı da -/+ 3 hesaplandı. Araştırma sonuçlarına göre İstanbul’daki DEM Parti seçmeninin üçte ikisi aday çıkarılması gerektiğini düşünüyor. Katılımcılara DEM Parti’nin aday çıkarması durumunda İBB Başkan adayının hangi isim olması gerektiği de soruldu. HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ilk sırada yer alırken; ikinci sırayı DEM Partili siyasetçi Sırrı Süreyya Önder aldı.