AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra ilk kez gittiği Kahire'de, geçmişte "katillik" ve "darbecilikle" suçladığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi tarafından karşılandı. İttihadiye Sarayı'nda Erdoğan için resmî tören düzenlendi. 

Erdoğan ve Sisi’nin ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin ortak bildiriyi imzalandı. Ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Sisi, nisan ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi. Görüşmelerde ikili ticaret hedefi 15 milyar dolara yükseltilirken, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de yaşanan insani kriz öne çıktı. Türkiye ve Mısır, Gazze için daha yakın işbirliği kararı aldı.

SİSİ: YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ

Ortak basın toplantısında ev sahibi olarak ilk sözü alan Sisi'nin, "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" sözleri dikkat çekti. "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum" diye belirten Sisi, "Yakın zaman içerisinde (Türkiye ile) 15 milyar dolarlık ticaret hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ELE ELE VEREREK GAZZE KONUSUNDA İYİ SONUÇLAR ELDE EDECEĞİZ'

Sisi, Gazze konusunda Türkiye ile işbirliğinin artırılacağı mesajını da verdi. "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim" diyen Sisi, "Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK

Erdoğan açıklamada, “Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyimizi Cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim” dedi. Görüşmelerde ticaret hacmini kısa süre içinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldıklarını ifade eden Erdoğan, “Ayrıca 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarımızı da artırma kararlılığındayız. Görüşmelerimizde bu yönde atabileceğimiz ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk” diye belirtti.