25 Mayıs cumartesi günü Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı'ndan 1000'inci kez bulaşacak. 

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek,  yaptıkları oturma eylemleriyle gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arıyorlar. 

25 Mayıs cumartesi günü Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı'nda bir ara gelmesinin 1000'inci haftası olacak.

Eyleme katılımın fazla olacağı bekleniyor. 

Cumartesi Anneleri’nin 1000'inci hafta eyleminden önce ‘Gözaltında Kayıplar Haftası/1000. Hafta’ etkinlikleri kapsamında günler öncesinde birçok yerde dayanışma etkinlikleri ve sergi açıldı. 

İlk sergi, 18 Mayıs’ta İstiklal Caddesi’ndeki Adasanat’ta 24 sanatçının eserlerinden oluşan dayanışma sergisi ile başladı. Etkinlik dizisinde dünyanın farklı ülkelerinden kayıp hikâyelerini anlatan ödüllü belgeseller, hafta boyunca izleyiciyle buluşacak. Ayrıca gösterimlerin ardından yönetmen ve konuklarla söyleşiler de yapılacak.

“CUMARTESİ ANNELERİ’NİN ETRAFINDAKİ UTANÇ BARİYERLERİNİ KALDIRIN”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 21 Mayıs Salı günü grup toplantısında Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin 1000. haftasında “utanç bariyerlerinin” kaldırılması için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya çağrıda bulunarak, “Bu hafta hepimiz Cumartesi Anneleri’nin 1000. haftasında Türkiye’yi utandıracak değil, biraz olsun hep birlikte normalleşmenin, anayasal bir hakkın kullanımına şahitlik etmek istiyoruz. 12 Eylül darbe döneminde, 80’lerin, 90’ların karanlık dönemlerinde yaşanan kayıpların anneleri var orada. Bu hak aramaya meydanları, caddeleri kapatıyorsanız bütün hukuksuzluklara sahip çıkıyorsunuz demektir. O yüzden buradan çağrımız, Cumartesi Anneleri’nin etrafındaki utanç bariyerlerini kaldırın, hak arama mücadelesinin önünde durmayın. O acıyı yaşatanlara değil, yaşayanlara duygudaş olun. Biz orada olacağız, arkalarında duracağız” demişti. 

25 Mayıs 2024 tarihinde 1000. hafta buluşması gerçekleştirecek olan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın mücadelesinin neticesinde Galatasaray Meydanı’ndaki engellemelerin hafifletilmiş olduğunu vurgulayan EMEP’li milletvekilleri EMEP milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca ise, güvenlik güçlerinin demir bariyerlerle ve fiziki olarak meydanda bulunmaya devam etmesinin “caydırıcı etki” yaratabileceğine dikkat çekti. 

SANATÇI TEOMAN ŞARKI İSE DESTEK VERDİ

Öte yandan sanatçı Teoman da, eylemin 1000. haftası öncesinde “Benim Annem Cumartesi” şarkısını yeniden seslendirerek, Cumartesi Anneleri’ne destek verdi.  

Teoman 100. hafta vesilesiyle, Bandista grubunun Cumartesi Anneleri için yazdığı 'Benim Annem Cumartesi' şarkısını tekrar yorumladı.