12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi'nde Alevilerin çoğunlukta olduğu bir kahvehaneye yönelik kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu başlayan ve 15 Mart 1995'e kadar şehrin diğer bölgelerine de yayılan olaylar sonucunda 22 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve tutuklanmıştı.

21 Mart 1995'te Gazi Katliamı sonrası gözaltına alındıktan sonra Hasan Ocak ortadan kayboldu. Annesi Emine Ocak, ailesi ve arkadaşları 55 gün boyunca Hasan Ocak’ı aradı. 15 Mayıs'ta, Hasan Ocak’ın işkence edilmiş cansız bedeni kimsesizler mezarlığında bulundu. Ceset, Hasan Ocak gözaltına alındıktan 5 gün sonra Beykoz Ormanı'nda köylüler tarafından fark edilmişti. Ocak'ın cesedine ulaşılmasının ardından kayıplara karşı adalet arayan bir insan hakları mücadelesi başladı ve ilk kez 27 Mayıs'ta 15-20 kişilik bir grup, Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yaptı.

cumartesi_anneleri_

Nadire Mater'in de aralarında bulunduğu "Arkadaşıma Dokunma" kampanyasını yürüten bir grup Hasan Ocak'ın cesedinin bulunmasıyla "Her Cumartesi aynı saatte Galatasaray Meydanı’nda sessizce oturalım" fikrini sundu. Oturma eyleminde herhangi bir örgütün pankartı olmayacak, slogan atılmayacaktı ve her hafta bir gözaltında kaybın öyküsü anlatılacaktı. Medya oturan insanlara "Cumartesi Anneleri" adı takıldı.

Cumartesi Anneleri, dünyanın en uzun soluklu eylemlerinden biri oldu.