Ergene Nehri’nin en büyük kollarından biri olan ve Tekirdağ’ın Ergene ilçesindeki yerleşim yerlerinin arasından geçen Çorlu Çayı, endüstriyel ile evsel atıklar nedeniyle simsiyah akmaya başladı.

Duvar'dan Deniz Çil'e konuşan Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Murat Sevgi, Ergene Nehri ve kollarının çarpık sanayileşmeyle kuşatıldığını kaydetti.

‘KESİLEN CEZALAR İŞE YARAMAZ’

Ergene Nehri’nin en büyük kollarından biri Çorlu Çayı’nın yerleşim yerlerinin arasından geçtiğini hatırlatan Sevgi, “Bölgede yaşayan insanlar yaz mevsiminde, kokudan ötürü penceresi açık şekilde evlerinde oturamaz hale geldi. Birkaç kilometre mesafede faaliyet gösteren fabrikalar, zehirlerini kustuğunda koku, 15-20 dakika içinde şehir merkezinde hissedilmeye başlanıyor” dedi.

Yaşanan kirlilik ve kokuya karşı verilen tepkilerin artmaya başlamasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın harekete geçtiğini ifade eden Sevgi, “Çevre kirliliği yaratan tesisler, denetlenmeye ve cezalar kesilmeye başlandı. Ama çevre kirliliği yaratan tesislere kesilen cezalar yeterli değildir. Ayrıca, kesilen cezalar işe yaramaz. Yıllardır trafik cezaları kesiliyor ama yaşanan sorun halen çözülebilmiş değil. Cezayla bir şeyin çözülebilmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.

YENİ DEVLET HASTANESİNİN ÇORLU ÇAYI’NA YAKIN MESAFEDE YAPILMASI PLANLANIYOR

Ergene’ye yapılması planlanan yeni devlet hastanesinin Çorlu Çayı’na birkaç yüz metre mesafede yapılmasının planladığını kaydeden Sevgi, şunları söyledi: “Çorlu Çayı ile yapılacak hastane arasındaki mesafe yürüyerek 2 dakika sürüyor. Burada çarpık bir planlama söz konusu. Bölgede yaşayanlara sormadan Ankara’da masa başında planlamalar yapıldığı sürece, sorunlara çözüm üretmek mümkün değil.”

‘ERGENE’Yİ TEMİZLEME PROJESİ 10 YILDIR PROJE AŞAMASINDA’

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Karamusul Köyü’nde, 10 Nisan 2011 tarihinde “Ergene Hayata Dönsün” başlıklı eylem yapıldığını hatırlatan Sevgi, “Yapılan eyleme katılım iyi oldu ve büyük ses getirmişti. Dönemin Bakanı Veysel Eroğlu, tarafından 6 Mayıs 2011 tarihinde ‘şafak harekatı’ adı altında bir eylem planı yapıldı. Tüm kurumların camları, ‘Ergeneyi temizleyeceğiz, başladık’ şeklinde afişlerle doldu. Proje kapsamında, 2011 yılında, Ergene’yi temizlemek için bir şirket kuruldu. Şirketin projesi, Ergene çevresindeki tüm organize sanayi bölgelerini merkezi arıtmalarla donatmaktı. Buralarda toplanan atıklarda, arıtılarak temizlenen su bir kanal ve tüneller aracılığıyla, Marmara’ya deşarj edilmesi planlanıyordu. Yaklaşık 10 yıllık bir zaman geçmesine rağmen işin proje aşaması halen bitmedi. Proje için çok ciddi paralar harcandı. Ama kirlilik yaşanmaya devam ediyor” dedi. Sevgi sözlerini “Bölgede yaşanan kirlilik ve ağır koku sorununun biran önce çözüme kavuşturulması için kalıcı adımların atılması gerekiyor. Ergene Nehri ve kolu olan Çorlu Çayı kurtarılmayı bekliyor.” diyerek tamamladı.