Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 30. Taraflar Konferansı'nda (COP30) düzenlenen basın toplantısında, ekokırımın uluslararası ceza hukukunda suç olarak tanınması çağrısı yapıldı. Ekokırımı Durdurun Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte, Ukrayna ve Filistin'deki çevresel tahribatlar örnek gösterildi.
YASAL DÜZENLEME ÇAĞRISI
Vakfın kurucu ortağı Jojo Mehta, çatışma bölgelerinde çevreye verilen zararın en kalıcı etkileri bıraktığını belirterek, "Kirlenme sınır tanımıyor ve tarım arazileri onlarca yıl hatta nesiller boyunca kullanılamaz hale gelebiliyor" dedi. Mehta, ekokırım faaliyetlerinin uluslararası düzeyde suç olarak kabul edilmesinin hesap verilebilirliği artıracağını vurguladı.
EKOKIRIM TANIMI VE KÜRESEL YAYILIMI
Mehta, 2021'de bağımsız uzmanlar panelinin ekokırımı "çevreye ciddi ve yaygın ya da uzun vadeli zarar verme ihtimali yüksek olduğunu bilerek işlenen yasa dışı veya pervasız eylemler" olarak tanımladığını hatırlattı. Bu tanımın, İtalya'dan Meksika'ya, Brezilya'ya kadar 20'den fazla ülkede yasal düzenleme çalışmalarını tetiklediğini ifade etti.
ULUSLARARASI MAHKEME KARARLARININ DESTEĞİ
Temmuz ayında Uluslararası Adalet Divanı ile Amerika İnsan Hakları Mahkemesi'nin, iklim krizinde devletlerin yükümlülükleri konusunda görüş bildirdiğini kaydeden Mehta, "Mahkemeler, devletlerin kitlesel çevre zararlarını önleme sorumluluğu bulunduğunu çok net bir şekilde ortaya koydular" ifadelerini kullandı. Belçika'nın bu alanda öncü ülke olduğunu, Avrupa Birliği'nin de çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.





