Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28), iklim aktivistleri, İsrail'in katliamı altındaki Filistin'e destek gösterisi düzenledi.

Gösteriye katılan yaklaşık 100 aktivist, İsrail pavilyonunun yakınında toplanarak ülkenin Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin isimlerini okudu. Aktivistler, acil ateşkes çağrısında bulundu.

"DÜNYA LİDERLERİN BİR ARADA OLDUĞU HER YERDE BASKI VAR"

Aktivistler, “Dünyada adalet sağlanmadan iklim mücadelesi de adil şekilde yürütülemez” diyerek, Filistin'e destek veren karpuz görselli bayraklar ve pankartlar açtı.

Konferans için Dubai'de bulunan Avustralyalı iklim adaleti aktivisti Michael Polonya, acilen ateşkes için baskı yapılması gerektiğini belirterek, “Dünya liderlerinin bir araya geldiği her yerde baskı olacağını düşünüyorum. Ancak özellikle iklim adaleti ve yerli halkın korunması için mücadelenin olduğu ve bu krizi neden olan sömürücü küresel sisteme karşı geri adım atıldığı burada, bu çok daha önemli” dedi.

İklim Eylem Ağı'nı temsilen Fiji'den Kavita Naidu da, aktivistlerin seslerini duyurabilmeleri için bir platform olarak şu anda COP28'den daha iyi bir yer olmadığını belirterek, “Filistin'de olup bitenleri unutmamalıyız çünkü sonuçta tüm adaletsizlikler birbiriyle bağlantılıdır” dedi.

İSRAİL'İN GÜVENLİK GÖREVLİLERİ GERGİNLİK

Gösteriye katılan Filistinli iklim aktivisti 19 yaşındaki Salam El Youssef ise, “Gençlerin duyulması gerekiyor. Gençler dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Ayrıca daha genç yaştaki insanların öldüğünü kanıtlamak için 19 çok genç bir yaş değil” diye konuştu.

IMG_6434.00_00_52_15.Still002

Associated Press ajansı ise, bir düzine göstericinin ateşkes çağrısı yapan bir pankart taşıdığını, bunun da İsrail pavilyonundaki güvenlik personeli ile Mavi Bölge'yi koruyan Birleşmiş Milletler polisi arasında kısa bir tartışmaya yol açtığını bildirdi.

ERDOĞAN, İSRAİL CUMHURBAŞKANI İLE AYNI KAREDE ÇEVRECİLER FİLİSTİN İÇİN DİRENİŞTE

Düzenlenen iklim zirvesinde, dünya liderleri aile fotoğrafına katıldı. Birçok İslam ülkesin liderinin yer aldığı fotoğrafa AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog da yer aldı.

dubai-de-iklim-zirvesi-nde-israil-cumhurbaskani-nin-varligi-tepki-cekti-1200-905768

Filistin için çevrecilerin, eylem düzenlediği zirvede, Erdoğan'ın İsral lideri ile aynı fotoğrafta olması tepki topladı.