Maraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Depremde kentte en çok can kaybının yaşandığı 4 bloklu Galeria Sitesi’nin B bloğu yıkıldı, diğer bloklar ise hasar aldı. A blokta 12 kedi, 1 köpek ve 1 kuş olduğu belirtilirken, yetkiler riskli buldukları için kurtarma çalışması yürütmüyor. Binanın yıkım kararının verildiğini belirten Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Naz Eren, “Yaşayan hayvanlardan bazıları ara sıra cama çıkıyor” dedi.

'AFAD 'VALİLİK İZİN VERMESE DE RİSK ALIP GİRECEĞİZ' DEDİ'

Gazete Duvar’dan Ardıl Batmaz’ın haberinde, depremzedelerden Sena Yaman da 9 aylık kedisi Zeno’nun kurtarılmasını bekliyor. Yarısı yıkılan binada enkazdan kurtulduğunu söyleyen Yaman, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kedim çıldırmış gibiydi, peşinden koştum, üzerine atladım ama hiçbir şekilde tutamadım. Ondan sonra elektrik kesildi ve benim üzerime molozlar düşünce kedime ulaşamadım. Çok şükür bir şekilde binadan çıktık ve ertesi gün AFAD görevlilerinin yanına gittim. Oradaki tüm yetkililerle bire bir görüştüm ve bana ‘Şu an önceliğimiz insan, sana söz veriyorum, sabret, o insanları çıkartınca hayvanlar için de valilik izin vermese bile risk alıp kendimiz gireceğiz’ dediler. Hayvan sahipleri olarak onlara inandık, bekledik, rahatsız etmedik. Arama kurtarma çalışmaları bitince AFAD’ın bütün personelinin gitmiş olduğunu gördüm.”

‘MAMA KOKLATSALAR O HAYVANLAR KENDİLİĞİNDEN GELECEK’

Kedilerinin kurtarılması için vinç ayarladıklarını, gönüllü olarak girmek istediklerini ancak izin verilmediğini söyleyen Sena Yaman, hayvanların hepsinin A blokta mahsur kaldığını ifade etti. “Ben AFAD’ı arıyorum, yetkilisi bana ‘Görev tanımım insanları kurtarmak, hayvanları kurtarmak değil’ diyor. İtfaiyeyi arıyorum, ‘AFAD’ın yetki alanında’ diyor. Belediyeyi arıyorum, AFAD’a yönlendiriyor. Valiliği arıyorum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönlendiriyor. Kimse inisiyatif almıyor" diyen Yaman şöyle devam etti: "Gece 4’e kadar görüşme yaptım, kimse olumlu bir cevap vermedi. Gönüllü olarak girelim dedik ama ona da izin vermiyorlar. Dışarıdan, hiç kimsenin hayatını riske atmadan pencereyi kırarak pisi pisi yapsalar ya da mama koklatsalar o hayvanlar kendiliğinden gelecek zaten.

Zeno benim hayvanım değil, en yakın arkadaşım. Göz göre göre ölüme terkediliyorlar. 12 gündür ağlamaktan nefesim kesildi. Sokaktaki kedilere bile bakamıyorum.”

NAZ EREN: BİNAYI HAYVANLAR İÇİNDEYKEN YIKACAKLAR

Yetkililerle yaptıkları görüşmelerden sonuç alamadıklarını belirten Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Naz Eren de bina hakkında yıkım kararı verildiğini ve mahsur kalan canlıların kurtarılmadan binanın yıkılacağını söyledi. Binaya gönüllü olarak girebilecek onlarca insanın olduğunu söyleyen Eren, “Yıkım kararının bize ilk günden verildiğini söylediler. Yaşayan hayvanlardan bazıları ara sıra cama çıkıyor. Bir insanın oraya çıkıp hayvan almasının imkânsız olduğunu, çok riskli olduğunu söylüyorlar. Biri vinçle tırmansın, binaya temas etmeden hayvanlar camlardan alınsın diyoruz. Zeminin çok sağlam olmadığını, iş makinesi girmesinin de hasarlı blokları yıkabileceğini söylüyorlar. Ellerini taşın altına koymuyorlar diyebiliriz” dedi.

'BİNAYI HAYVANLARIN BAŞINA YIKACAKLAR'

Antep, Maraş, Hatay gibi depremin etkilediği diğer illerde gönüllülerin hasarlı binalara girerek mahsur kalan hayvanları kurtardığını belirten Eren, şöyle devam etti: “Diyarbakır’da 7 bina hasar gördüğü için başlarında emniyet ve özel harekât duruyor. O yüzden insanların geçişi de zor. Galeria’ya giden yolları bile kapatmışlar. Bir arama kurtarma ekibinin geçmesi için o binanın başıboş olması gerekiyor. Enkaz kaldırıldıktan sonra yıkıma başlanacak. ‘İçeride tek bir insan bile olsa bu risk göze alınmayacak mıydı, o insanın başına binayı yıkacak mıydınız?’ diye sorduk ‘hayır’ dediler. Ama hayvanların başına yıkacaklar binayı."