ABD Ulusal Atmosfer ve Oşinografi Dairesi'nin verilerine göre, elektrik üretiminde ve taşımacılıkta fosil yakıt kullanılması, ormanların her geçen gün tahrip edilmesi gibi insan kaynaklı nedenlerle ortaya çıkan küresel ısınma, yeni bir zirve yaptı. 

Mayıs, her yıl genellikle karbondioksit seviyesinin en yüksek çıktığı ay oluyor. 2022 Mayıs ise atmosferde milyonda 420 parçacık ile tüm değerlerin üzerine çıktı. Bu veri, 2021 Mayıs'ta milyonda 419 ve 2020 Mayıs'ta milyonda 417 parçacıktı.

Sanayi devriminden önce, atmosferdeki parçacık sayısı milyonda sadece 280'di. Yapılan çalışmalar, bu karbondioksit seviyesinin sanayi devrimi öncesindeki yaklaşık 6 bin yıl boyunca korunduğunu gösteriyor.

2022 Mayıs'ta elde edilen veriler, 4,1 ile 4,5 milyon yıl öncesinin verileriyle aynı. O dönemde, deniz seviyesi şu ankine göre 5-25 metre daha yüksekti. Kuzey ve güney kutup bölgeleri ise devasa ormanlarla kaplıydı.
Sera etkisi yaratarak küresel ısınmaya yol açan karbondioksit, atmosferde binlerce yıl kalabiliyor. Dünya'nın ısınması ise sıcak dalgalarını, kuraklığı, orman yangınlarını ve selleri tetikliyor.