DÜNYA

ÇKP 100. yılını kutluyor: "Sadece sosyalizm Çin'i kurtarabilir”

Çin Komünist Partisi’nin kuruluşunun 100. yılı ülke genelinde kitlesel etkinliklerle kutlanıyor. Devlet Başkanı Xi Jinping, “Çin karakterli sosyalizm” vurgusu yaptı.

Abone Ol

Çin Komünist Partisi’nin kuruluşunun 100. yılı ülke genelinde kitlesel etkinliklerle kutlanıyor. Devlet Başkanı Xi Jinping, “Çin karakterli sosyalizm” vurgusu yaptı.

Devlet Başkanı Şi Jinping, Tiananmen Meydanı'ndaki törende, binlerce kişiye hitap etti. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, konuşmasında Çin'in diğer ülkelere tahakküm etmediğini belirterek, kimsenin de Çin’e zorbalık yapmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Şi Jinping, "Bunu yapmaya cüret edenlerin başları, yaklaşık 1.4 milyar insan tarafından örülen çelikten sedde çarpıp ezilecek" dedi.

Maskesiz olarak 70 bin kişinin katıldığı kutlamalarda, savaş uçakları gösteri uçuşları yaptı, top atışları yapıldı ve şarkılar çalındı. Çin savaş uçakları, havada 100 yazarak geçiş yaptı.

“BÜYÜMEDE ÇKP MERKEZİ KONUMDA”

Şi Jinping, Çin Komünist Parti'nin ülkede oynadığını role de vurgu yapıldı ve “ülkenin büyüme hikayesinde ÇKP’nin merkezi konumda olduğunu” söyledi. Şi Jinping, halkı partiden ayırma girişimlerinin başarısız olacağını da dile getirdi: “Sadece sosyalizm Çin'i kurtarabilir ve sadece Çin karakterli sosyalizm Çin'i geliştirebilir” dedi.

ÇKP’NİN TARİHİ

1 Temmuz 1921 günü kurulan Çin Komünist Partisi’nin 100 milyona yakın üyesi bulunuyor. “Çin değerleri ile sosyalizm” anlayışıyla hareket eden parti, 2. Dünya Savaşı’ndan önce başlayan ve 1 ekim 1949’da sonra eren iç savaşın ardından Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurdu. Mao’nun önderliğinde kurulan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucu partisi olan ÇKP, halen Çin’in hakim gücü konumunda.