Çin Devlet Başkanı, 'ulusun güvenliğinin giderek istikrarsız ve belirsiz hale geldiğinden, Çin'in savaşa hazırlanmaya odaklanacağını' duyurdu.

Çin devlet televizyonu CCTV'de yayınlanan açıklamaya göre 'ülkenin güvenliğinin giderek daha istikrarsız ve belirsiz hale gelmesinden ötürü Çin'in savaşa hazırlanmaya odaklanacağını' duyuran Devlet Başkanı Şi Cinping, 'Pekin'in askeri eğitimini ve herhangi bir savaşa hazırlıklı olma halini kapsamlı şekilde güçlendireceğini' bildirdi.

Şi geçen ayki açıklamasında da 'daha hızlı askeri gelişme, teknolojide 'kendine güven ve güç' ve Çin'in yurtdışındaki çıkarlarının savunulması' çağrısında bulunmuştu.

Bu açıklamalar dizisi Ukrayna krizinin gölgesinde ABD ile Çin arasında Tayvan geriliminin tırmandığı dönemde geldi. Washington'dan birbiri ardında Pekin'i provoke eden Tayvan hamleleri gelirken, geçen ay ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 'Çin'in Tayvan'la birleşmeyi daha önce beklenenden çok daha hızlı bir takvim içinde gerçekleştirmeye çalıştığını' ileri sürmüştü.