Cumhuriyet değerlerinin çürütüldüğünü söyleyen Cihaner, “Cumhuriyetin yeniden inşasını zorunlu kılacak bir gerileme ve karşı devrim süreci söz konusu. Bu günlerde her ne kadar bir kutlama seferberliği var gibi görünse de bunun da belki de panoramasını çizmeye çalıştığımız çürümenin üstünü örtme çabası olarak tespit edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Cihaner’in mesajı şöyle:

Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutlamaya çalıştığımız bu günlerde, nasıl bir Cumhuriyet panaroması var? Ona dair bir değerlendirmede bulunmak istiyorum. 100 yıl önce kurulan Cumhuriyet, başta yargı, eğitim olmak üzere tüm alanlarda büyük devrimler gerçekleştirdi. Ama geldiğimiz noktada, Cumhuriyetin bel kemiği sayılan devrimlerin önemli bir kısmı neredeyse ortadan kaldırılmış durumda. Artık Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir hukuk devleti olduğundan söz etmek çok zor.

Hukuk sistemi, son günlerde ortaya çıkan skandallarda da görüldüğü gibi çürümüş durumda. Milli Eğitim, ki Cumhuriyet’in en önemli başarılardan birisiydi, Tevhid-i Tedrisat Kanununun bir hükmü kalmamış durumda ve artık milli eğitim cemaatlere, tarikatlara, vakıflara emanet edilmiş durumda.

Cumhuriyetin yeniden inşasını zorunlu kılacak bir gerileme ve karşı devrim süreci söz konusu. Bu günlerde her ne kadar bir kutlama seferberliği var gibi görünse de bunun da belki de panoramasını çizmeye çalıştığımız çürümenin üstünü örtme çabası olarak tespit edilmesi gerekir.

Onun için, yüz yıl önce nasıl önümüzde çağdaş bir hukuk devleti kurma görevi vardıysa, bugün de aynı şekilde tarih önümüze aynı sorumluluğu koyuyor.

CHP’nin önünde bir kurultay süreci var. Belki de CHP’nin önünde parti içi iktidardan daha önemli bir görev, Türkiye'yi yeniden inşa edecek sorumluluğu yerine getirmek olacaktır.

Yüz yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başardığını, yüz yıl sonra bizler başaracağız. Yeter ki biraz cesaret edelim, umudumuzu diri tutalım. Yaşasın Cumhuriyet