Kırsal alanda kalkınma ve sağlıklı, ucuz gıda için son dönemde atağa kalkan CHP’li belediyeler, İstanbul Yenikapı’da kapsamlı bir fuarda bir araya geliyor. 30 Eylül-2 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek “CHP’li Belediyeler Tarım Zirvesi”nde tarıma sağlanan destekler ele alınacak, kapsamlı bir yol haritası belirlenecek. 150’ye yakın CHP’li belediyenin tarım alanında yaptığı çalışmalar, özel projeler ve tecrübeler de burada paylaşılacak. Tarım Zirvesi’ne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak ve CHP’nin tarım politikasını açıklayacak.

YENİ BİR TARIM SEFERBERLİĞİ

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Türkiye’nin tarımının iş bilmez bir Tarım Bakanı’nın ve Saray’daki tek adamın eline bırakılamayacak kadar önemli olduğunu” vurgulayarak, yeni bir tarım seferberliği başlatacaklarını duyurdu. Torun, şimdi yerel yönetimlerde, ardından ise iktidarda hangi adımları atacaklarını somut olarak ortaya koyacaklarını söyledi. “Üretim maliyetleri artarken, ürünlerimizin değeri azalıyor. Devletten destek alamayan çiftçimiz toprağını terk ediyor. Üretim düşüyor, tarım arazileri küçülüyor. Tarımda böyle bir acı tabloyla karşı karşıyayız” diyen Seyit Torun, Tarım Zirvesi’nde belediyelerin tarıma verdiği desteklerin ele alınacağını söyledi.

CHP’ISI BÜYÜK TARIM HAMLESİ

CHP’li 11 büyükşehir belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimlerin tarımla ile ilgili çalışmaları yeni değil. Bu alanda atılan adımlar daha önce de İzmir’de gerçekleştirilen “Üretimin Desteklenmesi, Planlanması ve Ürünlerin Pazarlanması Çalıştayı”nda ele alınmıştı. Odağına üreticinin desteklenmesini, ürünlerin değerinde satılmasını, tüketicinin ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşmasını alan bu çalışmalarda, gıda konusunda dayanışma ağı da gündeme gelmişti. İzmir’de toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer amaçlarını şöyle özetlemişti: “İki temel amaç güdüyoruz; kırsal kalkınma ve şehirdeki vatandaşın sağlıklı ucuz gıdaya ulaşması.”

CHP’Lİ BELEDİYELER NELER YAPIYOR?

CHP’li Belediyeler Tarım Zirvesi’ne katılacak belediyeler, son yıllarda tarım alanındaki örnek projeleriyle öne çıkıyor. İşte CHP’li büyükşehir belediyelerinin çalışmalarından bazı örnekler:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: Çiftçiye sera naylon desteği veriliyor. Öğrencilere ve izcilere uygulamalı tarım eğitimleri veriliyor. Hal yeniden yapılıyor, ihtiyaç sahibi ailelere süt dağıtılıyor. Tarım alanlarının imara açılmaması sağlanıyor. Ekolojik Bilim Köyü ve Tarım Ar-ge Merkezi, çiftiçiye ücretsiz sulama desteği ve su ürünleri hali de İBB’nin projeleri arasında. Baklagiller ve süt üretimine teşvik hedefleniyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi: İlkokul öğrencilerine çiftçilik eğitimi, muz yetiştiriciliğinin teşviki, mikroklima alanlarda yeni bitki türlerinin üretimi ve merinos koyun projesi gibi çalışmalar var. Sözleşmeli üreticilik, yerli tohumumun üretimi, kadın kooperatiflerini tek bir çatı altında toplamak ve köye dönüşü teşvik çalıştayı da ABB’nin projeleri arasında. ABB’nin iddialı bir başka çalışması ise “halk market”ler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi: Fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt, peynir gibi ihtiyaçlar yıllardır kooperatifler; küçükbaş hayvan ve bal ürünü alımları ise üretici birliklerinden sağlanıyor. Üretici pazarlarının sayısı artırıldı, üretici birliklerinden satın alınan hayvanlar eğitim alan yetiştiricilere veriliyor. İstiridye mantarından karakılçık buğdayına özel ürünler teşvik ediliyor, “Süt Kuzusu” projesi ile çocuklara ücretsiz süt dağıtılıyor. Yem fabrikası, manda çiftliği, büyükbaş hayvan desteği de belediyelerin çalışmaları arasında.

Antalya Büyükşehir Belediyesi: Çalışmalar arasında üretecilere boru ve vana yardımı, teknik malzeme desteği yer alıyor. Üretim maliyetini düşürmeye yönelik geri dönüşüm projesi geliştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi, yöresel ürünlere destek veriyor. Halk süt, halk mama da belediyelerin çalışmaları arasında.

Aydın Büyükşehir Belediyesi: Süt soğutma tankları dağıtan belediye, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’nın kullandığı ürünleri üretici kadınlardan satın alıyor. Üreticiden doğrudan ürün alımı yapan belediye, Çine arıcılık müzesi ile çocuklara eğitim veriyor, kırsal turizm projeleri geliştiriyor. Kooperatif ürünlerinin yer aldığı Ege Et Marketi ve Tarım Akademisi de diğer faaliyetlerden.

Adana Büyükşehir Belediyesi: Bakliyat için paketleme tesisi projesi bulanan belediye, Akdeniz meyve sineği ve zeytin sineğiyle mücadele çalışmaları yapıyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi: İpek böceği yetiştiriciliği tesisi kuran belediyenin, Odunpazarı’nda ipek böceği müzesi projesi bulunuyor. Manda yetiştiriciliği için kooperatiflerle iş birliği yapılırken, Halk Süt de kooperatiflerin sütünü aracısız tüketiciye ulaştırıyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi: Çilek fidesi dağıtım projesinden yerli zeytin çeşitlerinin korunmasına; defne yağı üretiminden “Benimle Büyü” adlı süt dağıtım projesine pek çok faaliyet gerçekleştiriyor. Tarımsal eğitim merkezi de projeler arasında.

Mersin Büyükşehir Belediyesi: Zeytin ve yaprak salamura tesisi kuruldu. Mevsimsel çiçekler ve hediyelik eşyalar kadın kooperatiflerinden alınıyor. Okul sütü, nergis ve lavanta köyü, Tarımsal Atıklarla İstiridye Mantarı Kompost Üretim Tesisi gibi projeleri bulunuyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi: Tıbbi Aromatik Bitkiler Çiftliği’nden, Sakız Ağacı Deneme Bahçesi’ne, Sığla Ormanı projelerinden Bahçenizin Doktoru’na pek çok tarımsal proje yürütülüyor. Tohumları -196 °C’de sıvı azot içinde yüzlerce yıl koruma altına alan bir projesi bulunuyor. Slow Cheese Uluslararası Peynir Festivali ve Tarihin Tanıkları Anıt Ağaçlar projesi yürütülüyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi: Mera iyileştirme çalışmaları ile ot verimi arttırılıyor. Hayvanlar için içme suyu göletleri oluşturuluyor. Mandacılığa ve bağcılığa destek veriliyor.