CHP Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçimde adayların belirleneceği CHP Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

"Yaklaşan yerel seçimlerle ilgili olarak içinde bazı büyükşehirlerin ve illerin de olduğu 226 seçim çevresinin belediye başkan adayları Parti Meclisimizin kararı ile kesinleşti. Gündeme ilişkin değerlendirmelerin hemen sonrasında, bugün belirlenen adaylarımızın isimlerini kamuoyu ile paylaşacağız" diyen Yücel, şu ifadeleri kullandı:

"CHP olarak biz, 2019’dan bu yana Türkiye’nin yarısını sosyal belediyecilik anlayışıyla tanıştırdık. Türkiye’nin yarısı CHP’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla yönetilmektedir. Belediyelerimiz geçtiğimiz 4 yılda başta pandemi olmak üzere deprem-sel gibi doğal afet süreçlerinde, halkımızın yanında olmuştur.

İşte CHP'nin bugün kesinleştirdiği 226 adayın tam listesi İşte CHP'nin bugün kesinleştirdiği 226 adayın tam listesi

Vatandaşımızın ihtiyaç ve taleplerini yüksek organizasyon yetenekleriyle hızlı bir şekilde karşılamışlardır. İnanıyoruz ki 31 Mart seçimlerinde insan odaklı politikalarımızla vatandaşımıza, sıcak bir el uzatan belediyelerimizin sayısını arttıracağız." 

"HALKIN YARARINA HAZIRLANMIŞ BİR BÜTÇE DEĞİL"

Bu hafta Meclis'te bütçe maratonu başladığını anımsatan Yücel, şöyle devam etti:

"Bütçe, Meclisin halk adına egemenlik yetkisini kullanması açısından önemli... Aynı zamanda iktidarın hizmet ve harcamalarda hangi anlayışla devleti yönettiğini bize gösteriyor.

Bu bütçe bize, AKP’nin, Türkiye’yi dünyadaki ilk 10 ekonomi içine sokma hedefinin bir hayalden ibaret olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, 25 bin dolarlık kişi başına gayrı safi milli hasıla hedefinin yarısına bile ulaşılmadığını, Türkiye’nin 21 yıl önce kişi başına milli gelirde 74’üncü sıradayken, bugün 78’inci sıraya gerilediğini gösteriyor.

Bu bütçede; vatandaşın gelirinden doğrudan kesilen vergiler, 1,5 trilyondan yüzde 63’lük bir artış ile 2,5 trilyona çıkıyor, zenginin de fakirin de ödediği KDV, ÖTV ve tüm tüketim mallarından alınan dolaylı vergiler, 3 trilyondan yüzde 77’lik bir artış ile 5,5 triyona çıkıyor. Yani 2024’te de doğrudan ve dolaylı vergilerle tüm yük emekçilerin ve çalışanların sırtında… Bu durumda AKP’nin meclise getirdiği bu bütçe, tabii ki halkın yararına hazırlanmış bir bütçe değil. Bütçe AKP’ye sadece parasal bir unsur gibi gelebilir ama biz o paranın nereye harcandığı ile ilgileniyoruz.  Çünkü bütçe aynı zamanda, iktidarın yatırım ve tasarrufları hangi alanda yapmayı tercih ettiğini de gösteren bir kanundur."

"BUNDAN KİRACILARIN HABERİ VAR MI?"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Kira fiyatları düşüyor" sözlerini hatırlatan Yücel, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi Sayın Mehmet Şimşek’e soruyorum;

1- Bundan kiracıların haberi var mı?

2- Bundan ev sahiplerinin haberi var mı?

3- Bundan emlakçıların haberi var mı?

Sayın Şimşek sanırım, sadece Daily Mirror, Guardian, Wall Street Journal okuyor...  Yalnız şunu hatırlatayım kendisine, oralarda İngiltere ve Amerikan ekonomisi anlatılıyor.  Biraz Türk basınını da, yani sizleri de okusa daha iyi olacak.  Sokaktaki insanın bu muhayyel kira düşüşünden haberi yok.   Kimse bu milletin aklını, zekasını hafife almasın.  Sayın Şimşek’i bize, eskisine göre biraz daha sağ duyulu ve rasyonel diye sundular.  Ama görüyoruz ki, o da AKP’nin hayal dünyasına dahil olmuş."