6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla TMMOB ve Adıyaman İl Koordinasyon Kurulu işbirliğiyle, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyumda katılan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, 6 Şubat depremlerinde Türkiye’nin depreme hazırlıksız olduğu gerçeğinin ortaya çıktığını söyledi.

6 Şubat’tan sonra Adıyaman’da toplanan Kriz Masasında yaşananların, depreme hazırlıksız olunduğu gerçeğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu kaydeden Tutdere, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremlere hazırlıksız olduğumuz gerçeği 6 Şubat’ta tüm gerçekliğiyle ortaya çıktı. 6 Şubat’tan sonraki akşam, Kriz Masasında Sayın Belediye Başkanımız ve dönemin valisi başta olmak üzere kurum müdürlerimizle birlikteydik. Ama hiçbir şey yapamıyorduk. Yıkımın boyutları bir sebepti ama hazırlıksız olduğumuz da bir gerçeklikti. Aslında bu tür şeylerden ders almamız lazım. Ben bunu, Belediye az çalıştı, vali çok çalıştı anlamında söylemiyorum. Bu takım deprem ve doğal afetlerde ders alınması gerekiyor. Şu an bütün bilim insanları uyarıyor, Tanrı da uyarıyor. Bakın, bir gün önce Malatya’da, yanı başımızda 5 büyüklüğünde deprem yaşadık, bundan sonra da bu bölgede depremler olmaya devam edecek. Dolayısıyla bütün bilim insanlarının söylediği gibi bu depremdelerde herkese görev düşüyor ama başta sorumlu olan belediyelere, valiliklere, hükumete de iş düşüyor. Bunu da görmek lazım. Bundan sonra ağır bedellerin ödenmemesi adına herkesin şapkayı önüne koyması lazım. Eleştirilerden de korkmamak lazım; doğruyu bulmak adına bilim insanlarının, bu konudaki yetkin üniversitelerin, siyasetçilerin dikkate alınması lazım. Bu konuda hazırlıklı olmak lazım. O dönem valimizin bir beyanını hiç aklımdan çıkaramıyorum; ‘Sayın Valim olağanüstü hâl ilan edildi, şu iş makinelere el koy’ dediğimde, ‘Vekilim benim emrim şu kapıyı geçmiyor’ dedi. Üzüldüm ve çaresizliğin dibini yaşadık o zaman. Çünkü hiçbir hazırlık yoktu.”

“MECLİS DEPREME HAZIRLIKLA İLGİLİ CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPMADI”

6 Şubat’tan sonra Meclis Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan Deprem Raporuna değinen Tutdere, Meclisin raporda belirtilen 113 başlıkla ilgili ciddi bir çalışma yapmadığına dikkat çekti. Tutdere, "Bu çalışmada, Meclis başta olmak üzere Valiliklerin Belediyelerin yapması gereken çalışmalar tek tek anlatılmış. TBMM’nin yapması gerekenler de 113 başlık altında sıralanmış. Bugüne kadar o 113 başlıkla ilgili çok ciddi bir çalışma yapılmadı. Bu başlıklar altındaki yasal düzenlemelerin yapılması, depremin gündemde kalması ve yeni depremlerde bedel ödememesi amacıyla yasal çalışmaların yapılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.