TBMM KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, yaptığı açıklamada, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Sayıştay denetçilerinin belge ve bilgi talebine ilişkin 40 yazısını yanıtsız bıraktığını hatırlattı.

Sertel, Sayıştay raporunda, DEÜ’nün banka hesaplarının uyumsuz olduğu, şube müdürleri ve öğretim üyelerinin yasaya ve yönetmeliklere aykırı şekilde atandığı, işletme gelirlerinin giderleri karşılayamaz durumda olduğu gibi bulguların da yer aldığını söyledi.

"NE YAZIK Kİ BATAĞA SÜRÜKLENMİŞ"

Dokuz Eylül Üniversitesi döner sermaye işletmesinin 4 milyon 415 bin lira açık verdiğini ifade eden Sertel, şunları söyledi:

“Bir kamu idaresinin mali tablolarına görüş bildirmeme, Sayıştay tarafından verilebilecek en ağır karardır. Olumsuz görüş bildirmekten çok daha kötüdür. AKP tarafından atanan ve eski AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Fatma Seniha Nüket Hotar, kamu parasını nasıl harcadığı hakkında Sayıştay’a bilgi vermedi. Böylece denetim yapılmasını da engellemiş oldu. Harcadığı para babasının malı olan bir para değil. Harcadığı para kendi maaşı da değil. Harcadığı para kamunun malıdır. Bunun hesabı kendisinden mutlaka sorulmalıdır. Kamu kurumunun başında olan hiç kimse, Sayıştay denetlemesinden kaçamaz. Gelecekte bunun hesabını mutlaka hukuk önünde verecektir. Rapora bakıldığında Fatma Seniha Nüket Hotar’ın çok sayıda usulsüzlüğün yanında üniversiteyi borç batağına sürüklediği de görülüyor. Sayıştay’ın 2020 yılı raporuna göre, DEÜ’nün borç miktarı 277 milyon 251 bin liraya ulaşmış. İzmir’in ve Türkiye’nin gözde üniversitelerinden olan Dokuz Eylül, ne yazık ki batağa sürüklenmiştir. Ben buradan kendisini atayanlara seslenmek istiyorum. Sayıştay bir devlet kuruluşudur. Eğer siz, DEÜ’nün denetlenmesini engellemesine göz yumuyorsanız söylenecek söz yok.”