Pastacı, dondurmacı ve tatlıcı esnafı ile görüşmeler gerçekleştiren CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca yaptığı tespitleri bir video aracılığıyla kamuoyu ile paylaştı. Hammaddesi şeker olan esnafın üretim aşamasında ciddi maliyetler ile karşılaştığına dikkat çeken Karaca, toz şekerin fabrika çıkış fiyatı ile toptancıdaki satış fiyatı arasında uçurum olduğuna dikkat çekti

“FABRİKADA 270, TOPTANCIDA 700"

Karaca yaptığı açıklamasında, “Şeker fabrikalarında 50 kilo toz şekeri çuvalının resmi çıkış fiyatı 270 lira olmasına rağmen, toptancılarda 650-700 liradan satılmaktadır. Esnaf, bu fiyata bile toz şekerin 50 kiloluk torbasını almak istemesine rağmen maalesef yok deniliyor ve toz şekeri bulmakta zorlanıyorlar” dedi.

Geçtiğimiz günlerde toptancı bir marketin raflarında şeker olmamasına rağmen deposundan tonlarca şeker çıkmasına dikkat çeken Karaca açıklamasının devamında, “Bu esnaf imalatta kullandığı ham madde toz şekerine ulaşamıyorsa ne yapsın, iş yerini mi kapatsın istiyorsunuz Pastacı, dondurmacı, tatlıcı esnafı, şeker imalatçıları, şekerciler çok zor durumdalar. Hem fiyat anlamında hem bu ürüne ham maddeye erişim anlamında maalesef çok güçlük çekiliyor. Yetkililere ulaştıklarında verilen yanıt daha da çarpıcı. Diyor ki resmi kurum yetkilisi, ‘elimizde var ama piyasaya sürersek o zaman daha sıkıntılı bir süreç yaşanacak. O nedenle biz de yeteri kadar piyasaya sürmüyoruz; gelen talimat böyle" dedi.

“ESNAF NE YAPSIN, İŞYERİNİ Mİ KAPATSIN?"

Karaca, "Yaklaşan Ramazan ayı. Pastacıların, şekercilerin, dondurmacıların ve tatlıcıların Ramazan ayında bu şekere ulaşmak ve imalatta kullanmak için daha fazla miktarda ihtiyacı olacak. Vatandaşımızın da talebi artacak. Peki şimdi soruyoruz, resmi olarak fabrika çıkış fiyatı 270 lira olan 50 kiloluk toz şeker torbası toptancılarda neden 650 -700 lira? Bu sorunun yanıtını istiyoruz ya da depolarda var olan toz şeker neden piyasaya yeteri kadar sürülmüyor. Bu esnaf ne yapacak? Bu esnaf imalatta kullandığı ham madde toz şekerine ulaşamıyorsa ne yapsın, iş yerini mi kapatsın istiyorsunuz?” diye sordu.