Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından hazırlanan rapora göre, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında çeşitli önemli konular gündeme taşındı.

CHP İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılması olarak değerlendirdi. Ayrıca, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un uygulanmamasının, iktidardaki eril zihniyetin bilinçli bir tercihi olduğunu belirtti.

Raporda, Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 Raporu'na atıfta bulunularak, Türkiye'nin 146 ülke arasında 129. sırada yer aldığına dikkat çekildi. 2023'ün ilk 10 ayında erkeklerin 268 kadını ve 19 çocuğu öldürdüğü, ayrıca en az 140 kadın işçinin iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdiği bilgisi de raporda yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik şiddet konusunda rapor, Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesinin yanı sıra kadın cinayetleri, taciz, istismar ve zorla seks işçiliği gibi çeşitli konulara vurgu yaparak, devletin açıkladığı verilerle insan hakları örgütlerinin derlediği şiddet olayları arasındaki farkları eleştirdi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda Dünya Ekonomik Forumu'nun raporlarına değinilen raporda, Türkiye'nin 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer almasının yanı sıra kadınların iş gücüne katılım oranı, ücret eşitliği ve kadın temsil oranları gibi konulara da vurgu yapıldı.

Çalışma yaşamı, işsizlik ve istihdam konusunda DİSK-AR'ın İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu'na atıfta bulunularak kadın işsizliğinin erkek işsizliğinden yüksek olduğu ve kadınların istihdama erişiminde kısıtlılıklar olduğu belirtildi.

Son olarak, iş cinayetleri kapsamında verilere yer verilen raporda, 2023'ün ilk 10 ayında en az 140 kadın işçinin iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.