CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun, İstanbul Valiliği'nin aldığı kararla tahliye edilen 93 okula ilişkin basın toplantısı düzenleyerek, "İstanbul'daki 7 bin 400 okulla ilgili zemin etütleri yapıldı mı? Bu 93 okul neye göre belirlendi?" diye sormasının ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Valiliği’ne dilekçe verdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 21 Şubat 2023 Salı günü Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem gerçekliği ve eğitim bağlamında İstanbul Valiliği’nin 2022–2023 eğitim öğretim döneminin 2. yarıyılının başlamasına iki gün kala depreme dayanıksız olduğu tespit edilen, 93 okulun tahliye kararına ilişkin bir basın açıklaması düzenlemişti. Kaftancıoğlu açıklamanın ardından İstanbul Valiliği’ne resmi bir dilekçeyle başvuracaklarını da söylemişti.

CHP İl Başkanlığı adına İstanbul Valiliğine dilekçe verildi. Verilen dilekçede şu maddelere yer verildi:

1- Riskli görülüp tahliye kararı verilen İstanbul'daki 93 okulun deprem etüt ve analizleri ne zaman yapılmıştır?

2- Kahramanmaraş merkezli deprem olmasa idi, bu okullar eğitim faaliyetlerine bu halleriyle mi devam edecekti?

3-Riskli olduğu bilinmesine rağmen okulların geç bir şekilde boşaltılma kararının sorumluları kimlerdir ve bu görevliler hakkında bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

4-1999 öncesi yapılan ve zemin etüt incelemesi tamamlanarak riskli olduğu tespit edilen, güçlendirmesinin yapıldığı söylenen 1223 okula veliler rahatlıkla çocuklarını gönderebilirler mi?

5-1999 sonrası yapılan ve eğitim öğretimin devam ettiği okulların tamamı güvenli midir? Bu okullarla ilgili zemin etüt çalışmaları yapılmış mıdır yoksa binaların sağlam olduğu ön kabulüyle mi hareket edilmektedir?

6- Özel okulların bina güvenliğini ve deprem anında olası riskleriyle ilgili veliler doğru bilgiye nereden ulaşabilirler?

7-Maraş depremi sonrası apar topar boşaltılan okullardaki öğrencilerin gönderilecekleri okullardaki eğitim planlamaları ve aile bütçesine eklenecek servis ücreti yapılmış ve velilere bilgi verilmiş midir?

8-Deprem nedeniyle 2019 yılından itibaren yıkılmış ve bir sonraki eğitim dönemine yetiştirileceği söylenen ancak henüz tamamlanmamış (hatta inşaatı başlamamış) okullar ne zaman tamamlanacaktır?

Yıkılmış deprem fay hattındaki kadim İstanbul'umuzun olası bir deprem öncesinde hazırlanması ve başta çocuklarımız olmak üzere bütün vatandaşlarımızın en az hasarla atlatabilmesi adına;

Valiliğinizin 18 Şubat 2023 tarihli açıklamasına konu hususlar ile ilgili olarak yukarıdaki hususları ve soruları sizlere iletmeyi ve alacağımız yanıtları vatandaşlarımıza iletmeyi görev biliriz.

VALİ YERLİKAYA'DAN ARDI ARDINA PAYLAŞIM

Öte yandan Kaftancıoğlu'nun İstanbul'da depreme dayanıksız olduğu tespit edilen, 93 okulun tahliye kararına ilişkin düzenlediği basın açıklaması sonrası İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden şu paylaşımları yaptı:

"1999 öncesi yapılan bin 418 okulumuzun deprem etüt ve analizleri tek tek gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda bin 351 okulumuzun riskli olduğu tespit edildi. İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından riskli bulunan okullarımızdan, 367'si yıkılıp yeniden yapıldı.Yeniden yapılan okullarla 5 bin 202 ilave derslik kazanıldı. Bu 32 derslikli 162 okul demek! Ayrıca 769 okulumuz güçlendirildi. 87 okulumuz MEB ve diğer kurumlarımızca yeniden yapıldı, güçlendirildi. Geriye kalan 128 okulumuzun 35'indeki öğrencilerimiz geçen yıl, 93'ü bu yıl DEPREME GÜVENLİ OKULLARA nakledildi. Sonuç olarak; İstanbul’umuzdaki bin 223 okulumuz yeniden yapıldı ve güçlendirildi. 128 okulumuzla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor."

Öte yandan Yerlikaya, sosyal medya hesabından özel okul temsilcileri ile 'deprem etüt ve analizleri' gündemiyle toplantı yaptığını bildirdi.