CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Muğla Milletvekili Burak Erbay, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver’den oluşan CHP Hukuk Komisyonu, depremin etkilediği 11 ildeki incelemeleri ve temaslarını sürdürüyor.

CHP Hukuk Komisyonu, Malatya Adliyesi’ne giderek, depremle ilgili yürütülen soruşturmalarla ilgili savcılarla görüşerek bilgi aldı. Görüşmeden sonra heyet adına Malatya Adliyesi önünde bir açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, milyonlarca insanın canının yanmasının temel sebebinin hukuksuzluk ve adaletsizlik olduğunu dile getirdi. Emre, “Yıllardan beri Türkiye’deki yaygın hukuksuzluğun verdiği cesaret, cahillik. Tüm bunların toplamı yüzünden biz bu büyük acıyı yaşadık. Ne zaman ki işin ucu siyasi iktidara dokundu, ne zaman ki sırtı kalınlara dokundu Türkiye’de bir Soma faciasını dört dörtlük şekilde takip edip, yasal olarak hukukken yapılması gerekenleri yapsaydık, belki Amasra’daki o faciayı yaşamayacaktık. Biz eğer 99 depreminden sonra yapılması gerekenleri yapsaydık, deprem vergilerini doğru yere harcasaydık, deprem toplanma alanlarını bulundursaydık, yönetmeliğe aykırı yapılaşmaya izin vermeseydik, imarın sürekli ranta dayalı genişlemesi ve rant politikasının bir şekliyle önüne geçebilseydik, insan hayatını önceleyebilseydik, bütün bunları yaşamamış olurduk” diye konuştu.

Emre şunları söyledi:

“HAK EDENLERİN HAK ETTİĞİ CEZAYI ALMASI LAZIM”

Biz depremden sonra kaybolan canları geri getiremeyiz. Ama kamu vicdanının şuna tatmin olması lazım. Bu işte sadece müteahhitler değil, yapı denetimciler değil, yanlış imara açılan yerler, bununla ilgili kamu görevlileri, en aşağıdan en yukarıya kadar sorumluluğu her kimin varsa bütün bunların yargı tarafından objektif bir bakış açısıyla ortaya çıkartılıp, hak edenlerin hak ettiği cezayı alması lazım. 11 ilde bütün soruşturma dosyalarını tek tek takip edeceğiz. Kaç bin tane olursa olsun hepsine bakacağız, inceleyeceğiz. Eğer yargı görevini objektif bir şekilde yapıyorsa ki bizim beklentimiz de bu. Bütün bu alanda çalışan personele de saygı duyuyoruz, zor şartlarda çalışıyorlar. Biz inanıyoruz ki onlara müdahale gelmediği, baskıya uğramadıkları sürece objektif şekilde görevlerini yerine getireceklerdir. Buradaki can kayıplarının hesabını sonuna kadar soracağız. Şuna izin vermeyeceğiz. Çok büyük felaketler yaşadık ülke olarak. Birden fazla acı olay yaşadık. Bunların özüne baktığımızda hep kötü yönetim kaynaklı olayların sonuçları oldu.

“İKTİDARIN BU İŞTEN ELİNİ YIKAYIP SIYRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Belli tarihleri milat kabul edip, iktidarın bu işten elini yıkayıp sıyrılmasına izin vermeyeceğiz. Bunların sorumlulukları çok yüksek. İkincisi ‘Allah affetsin, hakkınızı helal edin’ gibi söylemlerin ceza hukukunda karşılığı yoktur. Ceza hukuku objektif şekilde sorumluluğu olanların savcılık soruşturmalarını yapar, bunları yargı önüne çıkarır. Yargı da kanunlar karşısında gereği neyse onların gereğini yerine getirir. Biz bunları objektif bir bakış açısıyla izleyeceğiz. Ucu nereye dokunursa dokunsun, hangi partilere dokunursa dokunsun, kime uzanırsa uzansın, Türkiye’de kimse insanların hayatıyla bu kadar kolay oynayabileceğini düşünmesin. İnsanların hayatının bu kadar ucuz olduğunu düşünmesin. Vatandaşın gerçeği bilme hakkı vardır, vatandaşa bütün bilgileri vermeleri lazım. Keşke can kaybımız daha az olsaydı. Ama üstündeyse ve bu söylenmiyorsa, bunun ortaya çıkarılması kamu görevidir. Gittiğimiz yerlerde bu verileri de topluyoruz.”

“ADIYAMANLILAR MÜSTERİH OLSUN”

CHP heyeti, Adıyaman Adliyesi’ne de giderek burada da devam eden soruşturmaların durumuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdi. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere de Adıyaman Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, daha önce suç duyurusunda bulunduklarını da hatırlatarak, hem yaptıkları suç duyurusunun akıbeti hem de devam eden soruşturmalarla ilgili bilgi aldıklarını söyledi. Tutdere, “Adıyaman halkı müsterih olsun, adalet yerini bulana kadar Adıyaman halkının hakkı ve hukukunu savunmaya devam edeceğiz” dedi.